Purmerend op weg naar aardgasloos koken en stoken

Purmerend aardgasloos

De komende jaren wil het kabinet samen met gemeenten ongeveer 100 bestaande wijken aardgasvrij maken. 27 gemeenten doen als eerste mee met de proef voor aardgasvrije wijken. Zij hebben een uitgewerkt voorstel ingediend en krijgen een bijdrage van de Rijksoverheid om te onderzoeken wat de haalbaarheid hiervan is. Uw wijk Purmerend Overwhere doet mee aan deze proef.

Waarom krijgt Purmerend Overwhere geen nieuwe gasmeters?

Het doel van de proef is te onderzoeken hoe de woningen in Purmerend aardgasvrij gemaakt kunnen worden. De planning en de manier waarop dit gaat gebeuren is nog niet exact bekend. Purmerend is aan de beurt voor de vervanging van de huidige energiemeters voor nieuwe slimme meters. Omdat er plannen zijn op termijn geen aardgas meer te gebruiken in Purmerend Overwhere, is besloten in deze wijk de gasmeters niet te vervangen door nieuwe. U krijgt wel een slimme elektriciteitsmeter.

Waarom plaatst Liander slimme meters?

U krijgt beter inzicht in hun energieverbruik en voorkomt zo verrassingen op de factuur van uw energieleverancier aan het einde van het jaar. Door dagelijks inzicht in het energieverbruik kunt u makkelijker besparen. Door slimme meters is Liander veel sneller op de hoogte van eventuele storingen. Wij hebben het gebied van de storing beter in kaart en eventueel de oorzaak. Dat helpt ons sneller en efficiënter te reageren en de storing te verhelpen.

Inzicht in vraag en aanbod

Ook helpt de slimme meter u voorbereid te zijn op de energie van de toekomst: voor variabele tarieven op de momenten die het meest voordelig zijn, voor afname bij verschillende energieleveranciers en het terugleveren van energie met bijvoorbeeld zonnepanelen. Steeds meer huishoudens produceren zelf energie en gebruiken aan de andere kant steeds meer elektriciteit. Hoe we de belasting van het energienetwerk constant kunnen houden, is dan lastiger te bepalen. Met de slimme meter is er inzicht in vraag en aanbod. Dit stelt Liander in staat om pieken en dalen in het net te vermijden. Zo blijft de energievoorziening voor iedereen beschikbaar en betrouwbaar.

 

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter. Uw meterstanden worden automatisch digitaal doorgestuurd naar uw energieleverancier. 

Inzicht via uw telefoon

U haalt meer uit uw slimme meter als u er een energieverbruiksmanager aan koppelt.