Stroom opwekken en opslaan
Controleer de stroomaansluiting en de meter
De zwaarte van de stroomaansluiting bepaalt hoeveel stroom er door de aansluiting kan. Is de aansluiting te licht voor het aantal zonnepanelen dat u heeft? Dan kan dit ervoor zorgen dat uw stoppen doorslaan op zonnige dagen. Wilt u controleren welke aansluiting u heeft en of de meter geschikt is voor terugleveren? Log in met uw postcode, huisnummer en meternummer en controleer of de aansluiting en meter geschikt zijn. Vul onze keuzehulp in als u inzicht wil in wat u met de huidige aansluiting kunt en welke aansluiting past bij uw verduurzamingsplannen.
Problemen met het terugleveren van stroom op uw postcode?
Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat u de energie die u opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het stroomnet. Doe daarom de postcode check om te zien of er op uw postcode problemen met terugleveren bekend zijn. Ook is het belangrijk om te laten beoordelen wat er met uw woning mogelijk is. Laat u hierbij adviseren door een erkend installateur.Meld uw (thuis)batterij aan
Laat u een (thuis)batterij installeren? Dan bent u verplicht om de technische gegevens van deze installatie door te geven via de website energieleveren.nl. Op deze website kunt u zowel uw zonnepanelen als (thuis)batterij (opslageenheid tot 1 Megawatt) eenvoudig aanmelden.
Garantie van Oorsprong en regelingen
Heeft u een lopende subsidie voor uw zonnepanelen en wilt u de meterstanden doorgeven? Of wilt u meer informatie over een Garantie van Oorsprong (GvO) en andere regelingen? Wij helpen u graag aan deze informatie.
Meer weten?
Ja, het is verplicht om de technische gegevens van deze installatie door te geven via de website energieleveren.nl. Op deze website kunt u zowel uw zonnepanelen als (thuis)batterij (opslageenheid tot 1 Megawatt) eenvoudig aanmelden.
Wij voorkomen graag dat er overbelasting van het stroomnet ontstaat in een wijk of straat. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel stroom er via opslaginstallaties (bijvoorbeeld een thuisbatterij) wordt opgeslagen, vanuit ons netwerk of uw zonnepanelen, en aan ons stroomnet kan worden teruggeleverd. Daarom houden wij de technische gegevens bij van zowel opwekinstallaties (denk aan zonnepanelen) en opslaginstallaties. Laat u een (thuis)batterij installeren? Dan bent u verplicht om de technische gegevens van deze installatie door te geven via de website energieleveren.nl.
Als u extra zonnepanelen installeert, geeft u dit door via energieleveren.nl. U geeft dan alleen het vermogen van de extra zonnepanelen door. Dit extra vermogen voegen wij toe aan uw bestaande aanmelding.
Meld u af voor teruglevering door in te loggen op energieleveren.nl. Log in met uw postcode, huisnummer en de laatste 6 cijfers van het meternummer.
Wij geven geen vergoeding voor gemiste teruglevering door een stroomstoring. Bij een stroomstoring is geen sprake van terugleveren en ook niet van verbruik van zelf opgewekte elektriciteit. Omvormers schakelen zichzelf uit bij een stroomstoring. Dit is wettelijk verplicht. Hierdoor weten de monteurs zeker dat de kabels spanningsloos zijn en zij veilig kunnen werken.
U meldt zich aan voor terugleveren via energieleveren.nl. Wij controleren na uw aanmelding of de meter geschikt is. Is de meter niet geschikt? Dan vindt u in de bevestigingsmail die wij u sturen een link om een slimme meter aan te vragen. We vervangen dan zowel uw stroommeter als uw gasmeter.
Zelf uw meter controleren
Log in op Mijn Liander met uw postcode, huisnummer en laatste 6 cijfers van het meternummer. Dan kunt u zelf controleren of de meter geschikt is voor terugleveren.Als u energie gaat terugleveren, moet u dit via energieleveren.nl melden. Dit is een wettelijke verplichting. Op deze manier kan uw energieleverancier de teruggeleverde energie verrekenen. Voor ons is het belangrijk dat we weten hoeveel teruggeleverde energie we op ons net kunnen verwachten.
Doe de check
- Zijn uw zonnepanelen aangemeld op Energieleveren.nl?
- Zijn uw zonnepanelen goed aangesloten? Uw installateur kan u dit vertellen.
- Is uw meter geschikt voor terugleveren? Bekijk dit in Mijn Liander.
Uw energieleverancier is verantwoordelijk voor het vergoeden van uw teruggeleverde energie. Staat de door u teruggeleverde stroom niet op uw jaarnota? Neem dan contact op met uw energieleverancier.
Salderen is het verrekenen van de stroom die u jaarlijks verbruikt met de stroom die u jaarlijks teruglevert. Wordt er zowel verbruik als teruglevering geregistreerd op de meter? Dan verrekent de energieleverancier dit aan het einde van het jaar met elkaar. Er is een salderingsgrens, deze is voor iedereen anders. U kunt niet meer salderen dan uw eigen jaarlijkse verbruik. Op het moment dat u meer teruglevert dan verbruikt krijgt u van de energieleverancier een terugleververgoeding. Een terugleververgoeding is dus niet hetzelfde als saldering. De terugleververgoeding is meestal lager dan het normale tarief voor het verbruik van stroom of saldering.
Wilt u als bedrijf zelf zonne-energie opwekken? Er bestaan speciale regelingen die investeren in zonnepanelen gunstiger maken.
Er bestaan 3 belastingregelingen voor ondernemers:
- De Milieu Investeringsaftrek (MIA): Bedrijven kunnen 36% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst.
- De Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL): De VAMIL biedt de mogelijkheid om 75% van het investeringsbedrag af te trekken op een gewenste termijn.
- De Energie Investeringsaftrek (EIA): Gemiddeld levert de EIA 10% belastingvoordeel op.
Deze regelingen kunnen worden gecombineerd, maar de EIA en de MIA mogen niet tegelijk worden ingezet, tenzij het gaat om de verwijdering van asbestdaken.
Combinatie van regelingen mogelijk
Als een ondernemer asbestdaken vervangt en vervolgens zonnepanelen laat plaatsen mag deze zowel de MIA/Vamil als de EIA toepassen voor de investering in zonnepanelen.