Uw energiemeter

Uw energiemeter

Een gas- en elektriciteitsmeter registreert uw energieverbruik. Vragen over uw energieverbruik en meterstanden stelt u altijd aan uw energieleverancier. Liander voert op uw verzoek een extra controle op de meter uit. En repareert een storing aan de meter.

Verschillende soorten energiemeters

Een gas- en elektriciteitsmeter registreert uw energieverbruik. Er zijn verschillende typen analoge en digitale elektriciteitsmeters. Sommige meters hebben meerdere telwerken, anderen hebben er maar één. Niet elke meter is daarom geschikt voor dag- en nachtstroom of om terug te leveren. Bekijk dit in de handleiding van uw meter.

Meterstanden bij uw energieleverancier

Uw energieleverancier levert de energie die u in uw woning gebruikt en stuurt u hiervoor rekeningen. Uw vragen over meterstanden en energieverbruik stelt u dan ook altijd aan uw energieleverancier. Liander kan u hierbij niet helpen. Liander zorgt voor het transport van stroom en gas tot aan de energiemeter in uw meterkast. En controleert een goede werking van de meter.

Meter werkt niet of heeft een storing

Twijfelt u over de werking van uw meter door een hoge energierekening? Hoge meterstanden zijn zelden een gevolg van een defecte meter. Het komt meestal door een hoger verbruik door een verandering in uw huishouden. Heeft u een probleem met uw meter, bijvoorbeeld een storing aan het display? Bekijk dan wat u moet doen als er iets mis is met uw elektriciteitsmeter of gasmeter.

 

De slimme meter

Icoon De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter. Uw meterstanden worden automatisch digitaal doorgestuurd naar uw energieleverancier. 

Welke aansluiting heb ik?

Icoon Vergrootglas

Gaat u extra apparaten zoals een vijver of jacuzzi kopen? Dan heeft u misschien een verzwaring van uw aansluiting nodig. Bekijk zelf wat de capaciteit (doorlaatwaarde) van uw aansluiting is.

Veelgestelde vragen

  • Neem contact op met uw energieleverancier voor aanvraag van dubbeltarief. Is uw meter niet geschikt voor dubbeltarief, dan heeft u een slimme meter nodig. Bekijk wanneer u de slimme meter krijgt via de planningschecker. Wilt u niet wachten, dan kunt u altijd eerder een slimme meter aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.

  • Zoek uw merk en type op onze pagina aflezen meterstanden. Daar vindt u de handleiding van uw meter.

  • U kunt onze meteropnemers herkennen aan de kleding en het legitimatiebewijs van Liander. Liander komt één keer in de drie jaar langs voor het opnemen van de meterstanden.  Bij een slimme meter is dat niet nodig. Een bezoek van onze meteropnemers wordt vooraf aangekondigd. 

  • Als er een omnummering plaatsvindt in het kadaster dan geeft de gemeente dit via een huisnummerbesluit door aan Liander. U hoeft dit niet zelf aan Liander door te geven.