Enkel- of dubbeltarief
Bij dubbeltarief rekent uw energieleverancier op één dag twee verschillende soorten tarieven. Eén voor dagstroom en één voor nachtstroom.

Bij dubbeltarief betaalt u in de daluren een lager tarief voor uw stroom dan tijdens de piekuren. Dubbeltarief is alleen mogelijk met een slimme meter.
Wat is dubbeltarief?
Bij dubbeltarief rekent uw energieleverancier op één dag twee verschillende soorten tarieven:
- Overdag in de piekuren, een hoog tarief (normaaltarief).
- In de avonden, nachten, zaterdagen, zondagen en op erkende feestdagen* in de daluren, een laag tarief (daltarief).
Het daltarief is meestal op weekdagen van 23.00 tot 07.00 uur en in weekenden en op erkende feestdagen* de gehele dag. In sommige regio's is dit anders. Neem contact op met uw energieleverancier voor de exacte tijden.
*Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.
U kunt alleen gebruikmaken van dubbeltarief met een slimme meter
Door in te loggen op Mijn Liander, ziet u of de meter geschikt is voor dubbeltarief. Als de meter geschikt is, neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan of deze dubbeltarief aanbiedt.
Bij enkeltarief betaalt u één vast tarief
Uw energieleverancier berekent dan de hele dag hetzelfde tarief.
- Hangt er geen slimme meter in uw meterkast? Dan maakt u automatisch gebruik van enkeltarief.
- Hangt er wél een slimme meter? Maar wilt u geen gebruik maken van dubbeltarief? Neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan of deze enkeltarief aanbiedt.
Een dynamisch contract is alleen mogelijk met een slimme meter
Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid voor flexibele tarieven. Dit wordt ook wel een dynamisch contract genoemd. De prijs voor stroom en gas kan per uur verschillen.
Om gebruik te maken van flexibele tarieven heeft u een slimme meter nodig. Ook geeft u uw energieleverancier toestemming om de meter per kwartier uit te laten lezen. Dit wordt ook wel de kwartierwaarden genoemd.
Meer weten?
Neem contact op met uw energieleverancier om te controleren of u uw tarieftype kunt wijzigen. Er zijn 3 verschillende tarieftypes:
- Enkeltarief
- Dubbeltarief
- Flexibel tarief (dynamisch contract)
Heeft u geen slimme meter? Dan kunt u geen gebruikmaken van dubbel- of flexibeltarief.
Een slimme meter vraagt u eenvoudig bij ons aan. Voor het plaatsen van een slimme meter, worden eenmalig kosten in rekening gebracht. De kosten voor het plaatsen van een slimme meter, vindt u via www.liander.nl/tarieven.
Na plaatsing van de slimme meter registreert de meter op laagtarief. Binnen twee weken ontvangt de slimme meter een signaal waardoor deze gaat schakelen.
Schakelt de slimme meter na vier weken nog steeds alleen op laagtarief? Vult u ons webformulier in om dit aan ons te melden. Wij helpen u graag verder.
Sinds 1 juli 2021 kunt u alleen nog gebruikmaken van dubbeltarief met een slimme meter. De traditionele en niet-slimme digitale meters ontvangen namelijk geen signaal om van tarief te wisselen.
De Traditionele en niet slimme digitale meters registreren uw verbruik dan op 1 telwerk. Wij hebben de afgelopen jaren ieder huishouden een slimme meter aangeboden. Heeft u geen slimme meter en wilt u deze alsnog? Dan kunt u deze zelf aanvragen. De kosten zijn dan voor uw rekening.
U betaalt de netbeheerkosten niet direct aan ons. Dit gaat via de factuur van uw energieleverancier. Ongeveer driekwart van het bedrag dat u betaalt aan uw energieleverancier, is voor het gebruik van de stroom en het gas en aan energiebelasting.
Gemiddeld is een kwart bestemd voor Liander. Wij zijn geen energieleverancier, maar maken het mogelijk dat anderen (energieleveranciers) gas en/of stroom bij u leveren.

Slimme meter
Wilt u de kwartierstanden stopzetten?

Meters
Denkt u dat er iets mis is met de meter?

Meters