Enkel- of dubbeltarief

Bij dubbeltarief rekent uw energieleverancier op één dag twee verschillende soorten tarieven. Één voor dagstroom en één voor nachtstroom.
Een slimme meter in de meterkast

Bij dubbeltarief betaalt u in de daluren een lager tarief voor uw stroom dan tijdens de piekuren. Dubbeltarief is alleen mogelijk met een slimme meter.

Wat is dubbeltarief?

Bij dubbeltarief rekent uw energieleverancier op één dag twee verschillende soorten tarieven: 

  • Overdag in de piekuren, een hoog tarief (normaaltarief).
  • In de avonden, nachten, zaterdagen, zondagen en op erkende feestdagen* in de daluren, een laag tarief (daltarief).

Het daltarief is meestal op weekdagen van 23:00 tot 07:00 uur en in weekenden en op erkende feestdagen* de gehele dag. In sommige regio's is dit anders. Neem contact op met uw energieleverancier voor de exacte tijden.

*Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.

Is de meter geschikt voor dubbeltarief?

Door in te loggen op Mijn Liander, ziet u of de meter geschikt is voor dubbeltarief. Als de meter geschikt is, neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan of deze dubbeltarief aanbiedt.

Wat is enkeltarief?

  • Hangt er geen slimme meter in uw meterkast? Dan maakt u automatisch gebruik van enkeltarief. Bij enkeltarief brengt uw energieleverancier één vast tarief bij u in rekening.
  • Hangt er wél een slimme meter? Maar wilt u geen gebruik maken van dubbeltarief? Neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan of deze enkeltarief aanbiedt.

Kunt u ook gebruik maken van flexibele tarieven?

Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid voor flexibele tarieven. Dit wordt ook wel een dynamisch contract genoemd. De prijs voor gas en stroom kan per uur verschillen. Gas en stroom op basis van actuele prijzen is vrijwel altijd voordeliger.

Om gebruik te maken van flexibele tarieven heeft u een slimme meter nodig. Geef uw energieleverancier toestemming om de meter per kwartier uit te laten lezen. Dit wordt ook wel de kwartierstand of kwartierwaarden genoemd.

Meer weten?
Vrouw met tablet in handen

Slimme meter

Wilt u de kwartierstanden stopzetten?

Monteur werkend aan meterkast

Meters

Denkt u dat er iets mis is met de meter?

Slimme meter in meterkast

Meters

Wilt u weten hoe de meter werkt?