Meters en meterstanden

Meters

Een gas- en elektriciteitsmeter registreert uw meterstanden en energieverbruik. Vragen over meterstanden en dag- en nachtstroom stelt u altijd aan uw energieleverancier. Liander controleert het goed werken van uw meter. Ook plaatsen we slimme meters.

Meterstanden

Icoon Meterstanden doorgeven

Meterstanden geeft u altijd door aan uw energieleverancier. Dit geldt voor analoge én digitale meters. Bekijk hoe u de meterstanden van uw meter afleest. 

Hoog energieverbruik?

Icoon Controle meter

Bij hoge meterstanden en een hoog energieverbruik ligt dat meestal niet aan de meter. Als u toch vermoedt dat de meter kapot is, kunt u deze door ons laten controleren.

Enkel- of dubbeltarief

Icoon Dag en nachtstroom

Dit regelt u bij uw energieleverancier. Gebruikt u vooral 's nachts energie, dan is dag- en nachtstroom (dubbeltarief) misschien goedkoper. 
U heeft een geschikte meter nodig. 

De slimme meter

Icoon De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter. Uw meterstanden worden automatisch digitaal doorgestuurd naar uw energieleverancier. 

Veelgestelde vragen

  • Neem contact op met uw energieleverancier voor aanvraag van dubbeltarief. Is uw meter niet geschikt voor dubbeltarief, dan heeft u een slimme meter nodig. In dit planningsoverzicht kunt u zien of we op uw adres al op korte termijn een slimme meter plaatsen. Zo niet, dan kunt u overwegen zelf een slimme meter aan te vragen op onze website.

  • Zoek uw merk en type op onze pagina aflezen meterstanden. Daar vindt u de handleiding van uw meter.

  • U kunt onze meteropnemers herkennen aan de kleding en het legitimatiebewijs van Liander. Liander komt één keer in de drie jaar langs voor het opnemen van de meterstanden.  Bij een slimme meter is dat niet nodig. Een bezoek van onze meteropnemers wordt vooraf niet aangekondigd. 

  • Wij bieden elke huishouden gratis een slimme meter aan. U krijgt hierover vanzelf bericht. Eerder kan ook, dan kunt u doen via het aanvraagformulier. De kosten zijn dan voor uw rekening.