Stappen bij vervanging
Stappen vervanging
Onze aannemer komt bij uw bedrijf langs om uw traditionele meter te vervangen voor een slimme meter. U ontvangt hierover eerst bericht. Via onderstaande stappen gaan we te werk.
U ontvangt een aankondigingsbrief
Ongeveer 4 weken van tevoren vertellen we wanneer we bij uw bedrijf de slimme meter aanbieden. In totaal zijn we tot 2020 bezig om iedereen een slimme meter aan te bieden. Het kan dus nog even duren voordat uw bedrijf aan de beurt bent. Bekijk wanneer uw meter wordt vervangen.
U ontvangt een brief met plaatsingdatum
Ongeveer 2 weken van tevoren ontvangt u een voorstel voor een datum en een tijd om uw neter te vervangen. Komt dat u niet uit? Dan kunt u contact opnemen voor een ander tijdstip. In de brief staat hoe dit werkt.
Een aannemer komt langs
Liander werkt samen met een aantal aannemers die de meter vervangen. Het duurt gemiddeld een uur om een slimme meter te plaatsen. In somminge gevallen vervangen we ook de leidingen. Dat hoort u van tevoren. In dat geval kan het langer duren. Tijdens de installatie worden gas en stroom tijdelijk afgesloten. Soms moet een aantal bedrijven tegelijk open zijn, bijvoorbeeld als u in een complex zit waar de energievoorziening van verschillende bedrijven aan elkaar gekoppeld is. In dat geval kunt u langer zonder gas en stroom zitten. We adviseren u een aggregaat te huren als u niet lang zonder gas en/of stroom kunt.
Automatisch doorsturen meterstanden

De slimme meter stuurt uw meterstanden elke maand automatisch door aan uw energieleverancier. U kunt dit kosteloos uitzetten.
Veelgestelde vragen
-
Hoe wijzig ik de afspraak voor de plaatsing van de slimme meter?
Neem contact op met de aannemer die de slimme meter plaatst. U vindt het telefoonnummer in de brief over de afspraak. Heeft u uw brief niet meer of niet bij de hand? Als u naar deze pagina gaat kunt u uw postcode invullen. Daarna kunt u doorklikken op ‘kijk hier’ daar vindt u alle contactgegevens van de aannemer die uw meter(s) komt wisselen.
-
Wanneer krijg ik als ondernemer een slimme meter?
U krijgt vanzelf bericht wanneer u aan de beurt bent. Voor de komende 12 maanden kunt u al zien welke postcodes ingepland staan.
-
Hoe zorg ik ervoor dat de meterstanden van de slimme meter niet meer doorgestuurd worden?
In dat geval kunt u het uitlezen laten stopzetten. Via dit webformulier geeft u aan dat u niet wilt dat uw slimme meter de meterstanden automatisch doorstuurt naar uw energieleverancier.
-
Hoe herken ik de monteur die de meter komt verwisselen?
De monteur heeft een legitimatiebewijs bij zich. Hierop staan zijn naam, meestal een pasfoto en de bedrijfsnaam Liander vermeld. Ook monteurs van aannemers en onderaannemers nemen een legitimatiebewijs van Liander mee.
-
Hoe weet ik zeker dat mijn oude meterstand correct wordt overgenomen?
Als uw energiemeter wordt vervangen door een slimme meter noteert de monteur de meterstanden. U krijgt hiervoor een bewijs. Tip: bewaar het bewijs minimaal tot de eerste factuur, dan kunt u de beginstand controleren. Zo weet u zeker dat u vanaf de juiste stand begint met betalen.
-
Begint mijn nieuwe meter weer op nul of op dezelfde stand als mijn oude meter?
De nieuwe slimme meter start niet op de stand van uw oude, traditionele meter. Hij start ook niet altijd op de nulstand. Sommige slimme meters hebben we getest op nauwkeurigheid. Hierdoor hebben ze al een verbruik geregistreerd. Deze stand noteert de monteur als beginstand op het registratieformulier of op zijn handcomputer. Bij ingebruikname van de nieuwe meter, tekent u voor deze beginstand. Uiteraard betaalt u niet voor het verbruik dat uw nieuwe meter eerder heeft geregistreerd.
-
Waarom moet ik een nieuwe energiemeter? De huidige werkt nog prima.
U krijgt een nieuwe meter om ook in de toekomst zeker te zijn van energie. Uw huidige meter voldoet aan de kwaliteitseisen, maar deze is niet geschikt voor nieuwe diensten en apparaten die u helpen met energie besparen. De Eerste en Tweede Kamer hebben bepaald dat de netbeheerders, zoals Liander, vanaf januari 2012 de slimme meter moeten aanbieden aan huishoudens en het midden- en kleinbedrijf.