De middenspanningsruimtes
De middenspanningsruimtes
Liander bouwt en onderhoudt een 2 typen Middenspanningsruimtes (MSR-en).
Hier leest u meer over de kenmerken.
1. Compact station. Liander realiseert voornamelijk compact stations. Deze MSR-en zijn niet betreedbaar en worden geheel prefab geleverd. In vergelijking met betreedbare stations hebben deze minder ruimtebeslag en komen ze minder hoog boven het maaiveld uit. De stations worden in een fabriek samengesteld en kunnen relatief snel op locatie worden geplaatst en aangesloten. Dit zorgt voor minder overlast in de omgeving. Er zijn specifieke ontwerpen zoals de “Peperbus” in Amsterdam om het beschermd stadsgezicht te behouden. Kenmerken van compact stations zijn:
- Vergunningsvrij, er is wel toestemming nodig van de grondeigenaar. Bij monumenten/monumentale gebieden is het wel vergunningplichtig.
- Een compact station is een standaard oplossing en brengt daardoor lagere kosten met zich mee.
- Voor een compact station is een eenvoudige fundatie nodig die snel te maken is.
- Het dak van het station is demontabel zodat voor toekomstige vervangingen van schakelinstallatie of transformator deze met een kraan kan worden verwijderd.
-
De compact stations zijn er in diverse uitvoeringen; de oppervlakte bedraagt tussen de 6 en 8 m2 en het benodigde grondstuk is tussen de 22 en 34 m2 groot. De hoogte van alle compact stations is 2 tot 2,1 meter boven maaiveld.
Voorbeeld Middenspanningsruimte (MSR): afmetingen ca. 3,6m x 2,0m x 2,11m
Voorbeeld distributieruimte: afmetingen ca. 6,4m x 2,5m x 2,41m
Alle overige werkzaamheden kunnen via de deuren van het station worden uitgevoerd. Er is daarom een standaard ruimte rondom het station nodig.
2. Betreedbaar station. Een betreedbaar station wordt ter plaatse gebouwd en vervolgens omheen gemetseld met stenen. Het kan ook een prefab station zijn. In dicht bebouwde gebieden worden ook inpandige stations gerealiseerd. Deze vereisen echter grote afstemming met gebouweigenaren en de architect. Ze stellen namelijk beperkingen aan de inrichting van de begane grondverdieping van het pand. Het is niet mogelijk om deze stations op andere verdiepingen te plaatsten omdat bij storingen de werking van een lift niet kan worden gegarandeerd. Dit belemmert een efficiënte storingsafhandeling. De inpandige ruimte wordt gebouwd door de bouwer van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Kenmerken van betreedbare stations zijn:
- Vergunningsplichtig (hoger dan 3.0 meter en gebouwoppervlakte groter dan 15 m2).
- Soms prefab, soms ter plaatse gebouwd.
- De monteurs van Liander kunnen binnen in het station de werkzaamheden uitvoeren.
- De ruimte rondom het station is veelal groter vergeleken met compact stations omdat de uitwisseling van de transformator vaak door de deur gebeurt.
Visuele aanpassingen
In de aanbesteding heeft Liander gekozen voor een standaard uitvoering. Deze heeft lage kosten, is snel leverbaar en is herkenbaar. Aanpassingen aan de maatvoering zijn niet mogelijk, visuele aanpassingen wel. Wanneer er geen speciale wensen zijn worden de MSR-en geleverd in onze standaard. Er zijn echter tal van andere visuele uitvoeringen mogelijk. Tegen betaling door gemeenten of particuliere partijen kunnen er diverse steenstrips, kleuren, etc. gekozen worden (kijk hiervoor ook op de websites van onze leveranciers). Het bouwkundig ontwerp is zo ontworpen dat de installaties van Liander er in passen en veilig te bedienen zijn. Hier kan geen unieke éénmalige aanpassing aan gedaan worden.
Mogelijkheden visuele aanpassingen bestaande middenspanningsruimtes
De middenspanningsruimtes, die vaak het slachtoffer zijn van graffiti-vandalisme, kunnen soms een doorn in het oog zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van omwonenden deze ruimtes waarnemen als neutraal, de andere helft stoort zich eraan. Gelukkig is het mogelijk deze ruimtes mooier te maken! Wij staan hier positief tegenover. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat versierde middenspanningsruimtes mensen vrolijk maken, een veiliger gevoel creëren in een buurt en vandalisme tegengaan.
Er zijn een aantal richtlijnen voor kunst op een middenspanningsruimte. De kunst mag geen constructie zijn die vast zit aan de ruimte, de waarschuwingsborden moeten zichtbaar blijven, de ventilatie mag niet belemmerd worden en monteurs moeten toegang blijven houden tot het object. Het is dus wel mogelijk een middenspanningsruimte te schilderen, bestikkeren, of er een graffiti kunstwerk op te maken. Als u als gemeente een ontwerpidee heeft dan horen wij dit graag. U kunt daarvoor het beste contact opnemen met uw relatiemanager of omgevingsmanager binnen Liander. Laat u ons dan weten welke ruimtes het betreft en welk ontwerp u in gedachten heeft. Wij zullen dan beoordelen of dit uitgevoerd kan worden. Liander neemt geen verantwoordelijkheid voor het aanbrengen, onderhouden of financieren van het kunstwerk.