Hoe werkt de slimme meter?

Hoe werkt de slimme meter?

De slimme meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar uw energieleverancier. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Dit helpt u met energie en geld besparen.

De slimme meter uitgelegd

  • De slimme meter registreert hoeveel stroom en gas u verbruikt.
  • De meetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. 
  • U ontvangt een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier.
  • U heeft inzicht in uw energieverbruik. En kunt gaan besparen.
  • Het verschil tussen een digitale meter en een slimme meter is dat de slimme meter een communicatiemodule bevat. Hierdoor kán de slimme meter meterstanden doorsturen.

Meterstanden uitlezen met een app

Standaard worden de slimme meters 12 keer per jaar uitgelezen. U ontvangt hier een verbruiksoverzicht van. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Wilt u dagelijks tot real time inzicht krijgen in uw verbruik? Koppel de slimme meter dan aan een apparaatje of een app, oftewel een energieverbruiksmanager. Beter inzicht zorgt ook vaak voor een besparing. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

U kunt er ook voor kiezen om het doorsturen van uw meterstanden te blokkeren. Mocht u later uw meterstanden toch weer automatisch door willen laten sturen, kunt u dit weer aanzetten.

Slimme meter handleiding

Icoon De slimme meter

Elk type slimme meter heeft een eigen handleiding. Daarin vindt u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest.

Bekijk ze ook als film.

Uw gegevens veilig

Icoon Privacy

Bekijk hoe wij uw gegevens beveiligen en beschermen. U kunt de slimme meter ook weigeren. Of het automatisch doorsturen van uw meterstanden stopzetten.

Zonnepanelen en de slimme meter

Als u teruglevert aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen, kan een slimme meter u inzicht geven in hoeveel u precies teruglevert. Voor klanten die terugleveren is er nog wel veel onduidelijkheid of het wel of niet handig is om de slimme meter te laten plaatsen. Lees meer over salderen en de terugleversubsidie bij zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

  • In dat geval kunt u dit stopzetten. Via dit webformulier geeft u aan dat u niet wilt dat uw meterstanden automatisch doorgestuurd worden naar uw energieleverancier.

  • Wij bieden elke huishouden gratis een slimme meter aan. U krijgt hierover vanzelf bericht. Eerder kan ook, dan kunt u doen via het aanvraagformulier. De kosten zijn dan voor uw rekening.

Feit of fabel
Lees meer