Hoe werkt de slimme meter?

Hoe werkt de slimme meter?

De slimme meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar uw energieleverancier. Sluit een energieverbruiksmanager op de slimme meter aan en krijg inzicht in uw energieverbruik. Dit helpt u met energie en geld besparen.

Werking van de slimme meter

  • De slimme meter registreert dagelijks hoeveel stroom en gas u verbruikt.
  • De meetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. 
  • U ontvangt maandelijks een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier.
  • U heeft inzicht in uw energieverbruik. En kunt gaan besparen.
  • Het verschil tussen een digitale meter en een slimme meter is dat de slimme meter een communicatiemodule bevat. Hierdoor kán de slimme meter meterstanden doorsturen.

Meterstanden uitlezen met een app

Standaard worden de slimme meters elke dag uitgelezen. U ontvangt hier maandelijks een verbruiksoverzicht van  uw energieleverancier van. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. U kunt er ook voor kiezen om het doorsturen van uw meterstanden te blokkeren. Mocht u later uw meterstanden toch weer automatisch door willen laten sturen, kunt u dit weer aanzetten.

Wilt u dagelijks tot real time inzicht krijgen in uw verbruik? Koppel de slimme meter dan met een energieverbruiksmanager. Dit kan een apparaatje zijn of een app. Beter inzicht zorgt ook vaak voor een besparing. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Meterhandleidingen

Elk type meter heeft een eigen handleiding. Daarin vindt u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest.

Uw gegevens veilig

Bekijk hoe wij uw gegevens beveiligen en beschermen. U kunt de slimme meter ook weigeren. Of het automatisch doorsturen van uw meterstanden stopzetten.

Zonnepanelen en de slimme meter

Als u teruglevert aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen, kan een slimme meter u inzicht geven in hoeveel u precies teruglevert. Voor klanten die terugleveren is er nog wel veel onduidelijkheid of het wel of niet handig is om de slimme meter te laten plaatsen. Lees meer over salderen en de terugleversubsidie bij zonnepanelen.

Veelgestelde vragen