Hoe werkt de slimme meter?

Hoe werkt de slimme meter?

De slimme meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar uw energieleverancier. Sluit een energieverbruiksmanager op de slimme meter aan en krijg inzicht in uw energieverbruik. Dit helpt u met energie en geld besparen.

Werking van de slimme meter

 • De slimme meter registreert hoeveel stroom en gas u verbruikt.
 • De meetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. 
 • U ontvangt een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier.
 • U heeft inzicht in uw energieverbruik. En kunt gaan besparen.
 • Het verschil tussen een digitale meter en een slimme meter is dat de slimme meter een communicatiemodule bevat. Hierdoor kán de slimme meter meterstanden doorsturen.

Meterstanden uitlezen met een app

Standaard worden de slimme meters 12 keer per jaar uitgelezen. U ontvangt hier een verbruiksoverzicht van. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Wilt u dagelijks tot real time inzicht krijgen in uw verbruik? Koppel de slimme meter dan met een energieverbruiksmanager. Dit kan een apparaatje zijn of een app. Beter inzicht zorgt ook vaak voor een besparing. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

U kunt er ook voor kiezen om het doorsturen van uw meterstanden te blokkeren. Mocht u later uw meterstanden toch weer automatisch door willen laten sturen, kunt u dit weer aanzetten.

Meterhandleidingen

Meterhandleidingen

Elk type meter heeft een eigen handleiding. Daarin vindt u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest.

Uw gegevens veilig

Uw gegevens veilig

Bekijk hoe wij uw gegevens beveiligen en beschermen. U kunt de slimme meter ook weigeren. Of het automatisch doorsturen van uw meterstanden stopzetten.

Zonnepanelen en de slimme meter

Als u teruglevert aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen, kan een slimme meter u inzicht geven in hoeveel u precies teruglevert. Voor klanten die terugleveren is er nog wel veel onduidelijkheid of het wel of niet handig is om de slimme meter te laten plaatsen. Lees meer over salderen en de terugleversubsidie bij zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

 • U kunt de uitleg voor het aflezen van de meterstanden vinden in de handleiding van uw slimme meter. Bekijk de handleidingen

 • In dat geval kunt u dit stopzetten. Door online in te loggen kunt u het uitlezen van de slimme meter in- of uitschakelen.

  Meer weten over het doorsturen van de meterstanden? Bekijk de video

   

 • Wij bieden elke huishouden gratis een slimme meter aan. U krijgt hierover vanzelf bericht. Eerder kan ook, dan kunt u doen via het aanvraagformulier. De kosten zijn dan voor uw rekening.

  Wordt de slimme meter nog niet gratis bij u aangeboden en wilt u toch een slimme meter? Bekijk dan de video over het aanvragen van de slimme meter