Waarom de slimme meter in Nederland nog nooit is gehackt

Waarom de slimme meter in Nederland nog nooit is gehackt

Bij Liander zijn we realistisch: hacken hoort nou eenmaal bij het digitale tijdperk. Net als het voorkómen dat u gehackt wordt. Een veilige slimme meter, dat is waar we elke dag voor gaan. En we leggen u uit hoe we dat doen.

“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk. Zelfs de beste hackers hebben geprobeerd binnen te komen, zonder resultaat. Om te snappen hoe dat kan, hoeft u niet technisch onderlegd te zijn, ik leg het u uit.”

Nederlandse slimme meters nog nooit gehackt

De Nederlandse slimme meter is nog nooit gehackt. De beveiliging van de energiemeter is sterk, zodat er geen toegang is tot de gegevens van de slimme meter. “En stel dat het tóch lukt om een deel van de beveiliging te omzeilen, dat stuit de hacker op weer een nieuwe beveiligingsmaatregel. Zoals de inbrekers die in de film Home Alone elke stap in het huis opnieuw verrast worden door tegenslag. Dat noemen we een schillenmodel. Stel dat het lukt om toegang te krijgen tot de meter, waardoor een lek ontstaat in één van de schillen, dan geven de andere lagen voldoende tijd om de kwetsbaarheid op te lossen of een of meerdere extra nieuwe schillen te implementeren. De energiemeters blijven zo goed beveiligd. Ook na een eventuele hack.”

Unieke sleutel

Het komt voor dat energiemeters dezelfde toegangssleutel hebben voor meerdere of zelfs alle slimme meters. Met name in andere landen. “Hier in Nederland heeft elke meter altijd zijn eigen, geheel unieke sleutel. Dit maakt het een stuk lastiger om ‘verder’ te hacken mocht het ooit lukken om de sleutel van één meter te kraken”, zegt Theo geruststellend.

“Ook hebben meters in andere landen een functie waarmee de energievoorziening op afstand ‘uitgezet’ kan worden. In Nederland hebben we deze functionaliteit heel bewust uit de meters gehaald voordat we hem in uw meterkast plaatsen: het is daarmee onmogelijk om na een hack de energievoorziening in gebieden af te schakelen.”

Realistisch blijven

Theo is realistisch: “Alles wat aangesloten is op het internet is in principe te hacken. Dat klinkt vervelend, maar is wel zo. De smartphone, die bijna iedereen heeft en gebruikt, is daar een voorbeeld van. Toch weegt het gebruik van die telefoon voor een hoop mensen op tegen de risico’s die het apparaat met zich meedraagt op het gebied van privacy en security”, zegt Theo.

“Bij Liander en de andere netbeheerders van Nederland werkt een groep professionals voortdurend aan de beveiliging van de slimme meter en de energiedata die daarmee wordt opgehaald en verwerkt. We zijn realistisch: hacken hoort nou eenmaal bij dit digitale tijdperk. Het voorkomen van zo’n hack hoort daar ook bij. Wij zijn hier dagelijks bezig om de slimme meter ook daadwerkelijk veilig te houden.”

Bekijk de andere blogs over de slimme meter