Standaard jaarverbruik gas

Standaard jaarverbruik gas

Het standaard jaarverbruik is het verwachte verbruik van gas op een aansluiting in een standaardjaar. Een jaar met gemiddelde klimaatomstandigheden. Bij een gasaansluiting met een capaciteit tot en met 10 m3/h bepalen we uw netbeheerkosten op basis van het standaard jaarverbruik.

Correctie jaarverbruik

Het standaard jaarverbruik (SJV) is grotendeels gebaseerd op het werkelijke verbruik. Maar niet elk jaar is een standaard jaar. Soms is het een warmer of kouder jaar dan normaal. Ook zit er de ene keer meer energie in een kubieke meter gas dan de andere keer. En soms staat er iets meer druk op het gas dan de andere keer. Die verschillen corrigeren we door een aantal kubieke meter bij uw werkelijke verbruik op of af te tellen. Zo komen we op het standaard jaarverbruik.

SJV bepaalt uw capaciteitstarief

Het standaard jaarverbruik bepaalt in welke groep van het capaciteitstarief u valt. Was uw standaard jaarverbruik bijvoorbeeld minder dan 500 m³ gas? Dan staat op uw jaarrekening het capaciteitstarief van 0 m³ tot 500 m³. Was uw standaard jaarverbruik meer dan 500 m³ gas? Dan ziet u op uw jaarrekening het capaciteitstarief van 500 m³ tot 4000 m³.

Rekenvoorbeeld SJV

Uw jaarverbruik gas:                       3625 m3
Correctie klimaatomstandigheden:   420 m3

(temperatuur, druk en volume)                   

Uw standaard jaarverbruik:           4.045 m3

Uw capaciteitstarief: meer dan 4000 m³ gas.

Informatiecode gas

Het standaardjaarverbruik wordt berekend in overeenstemming met de Informatiecode Gas (paragraaf B3.4). De informatiecode is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt.

Veelgestelde vragen

 • Het capaciteitstarief is een vast bedrag per maand voor het transport van gas naar uw woning. We betalen er het onderhoud van het net van. Zo blijft het ook in de toekomst veilig. Het tarief is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting: Er zijn drie tariefgroepen:

  • minder dan 500 m³ gas.
  • tussen 500 en 4000 m³ gas.
  • meer dan 4000 m³ gas.

   

  In welke tariefgroep u valt, hangt af van uw standaard jaarverbruik.

   

 • Die correctie is afhankelijk van de invloeden van temperatuur, druk en volume en verschillen per dag. In de informatiecode van de Autoriteit Consument & Markt leest u hoe de berekening precies tot stand komt.

 • Nee, dat is helaas niet mogelijk.

 • Nee, er vindt geen verrekening plaats met terugwerkende kracht, of het tarief nu te hoog of te laag is geweest.

 • De jaarrekening krijgt u van uw energieleverancier. Vragen hierover stelt u aan uw energieleverancier. Zij zijn het aanspreekpunt voor al uw vragen over uw energierekening, meterstanden en SJV.