Enkel- of dubbeltarief

Enkel- of dubbeltarief

Het switchen naar enkel- of dubbeltarief regelt u bij uw energieleverancier. Bij dubbeltarief betaalt u in de daluren een lager tarief voor uw stroom dan tijdens de piekuren. Dubbeltarief kan vanaf 1 juli 2021 alleen nog met een slimme meter.

Is uw meter geschikt voor dubbeltarief?

Door in te loggen met uw adresgegevens en meternummer ziet u of uw meter geschikt is voor dubbeltarief. Als uw meter geschikt is, neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan of deze dubbeltarief aanbiedt.

Door veranderingen in de techniek kunnen de traditionele elektriciteitsmeters vanaf 1 juli 2021 geen dubbeltarief meer meten. Dubbeltarief is dan alleen nog maar mogelijk met een slimme meter.

Wat is dubbeltarief?

Bij dubbeltarief (dag/nachtstroom) rekent uw energieleverancier op één dag twee verschillende soorten tarieven:

  • Overdag een hoog tarief (normaaltarief).
  • ​In de avonden, nachten, zaterdagen, zondagen en op feestdagen* een laag tarief. (daltarief)

Het daltarief is meestal op weekdagen van 23.00 tot 7.00 uur en in weekenden en op feestdagen* de gehele dag. In sommige regio's is dit anders. Neem contact op met uw energieleverancier voor de exacte tijden.

Flexibele tarieven

Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid voor flexibele tarieven. De prijs voor gas en stroom kan per uur verschillen. Gas en stroom op basis van actuele prijzen is vrijwel altijd voordeliger.

Wat zijn flexibele energietarieven?
Flexibele energietarieven zijn de energietarieven die per dag en per uur verschillen. Deze tarieven zijn gebaseerd op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs. Stroomtarieven zijn elk uur anders en die van gas verschillen elke 24 uur. Met de flexibele tarieven kun je inspelen op de voordeligste stroom- en gasprijzen door dagelijks je verbruik af te stemmen op de verschillende tarieven. Op deze manier kun je je energierekening verlagen

Aanbod energieleveranciers
Nog niet alle energieleveranciers bieden flexibele tarieven aan. Energieleveranciers mogen namelijk zelf bepalen wat voor tarieven ze consumenten aanbieden. Om gebruik te maken van flexibele tarieven heeft u een slimme meter nodig.

Veelgestelde vragen