Elektrisch koken

Elektrisch koken

We willen in Nederland van het aardgas af. Een van de manieren om nu al minder gas te gebruiken is elektrisch koken op bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Check voor de aanschaf van een inductiekookplaat eerst welke elektriciteitsaansluiting u heeft. 

Keramische kookplaat en inductiekookplaat

Gaskookplaten en gasfornuizen gaan komende jaren verdwijnen. Nu worden er al meer inductiekookplaten dan gaskookplaten verkocht. Alternatieven voor een gaskookplaat zijn de keramische kookplaat en de inductie kookplaat.

 • Keramische kookplaat
  Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder een elektrisch verwarmingselement.
 • Inductiekookplaat 
  Bij inductie wordt de pan verhit door een magnetisch veld. Alle warmte gaat naar de pan, waardoor de kookplaat nauwelijks opwarmt. De pan wordt meteen heet en koelt ook snel weer af. Hierdoor lijkt de inductiekookplaat in het gebruik het meest op koken op aardgas. Inductie koken kost minder energie dan keramisch koken.

Check de zwaarte van uw elektriciteitsaansluiting

Het soort kookplaat en het merk bepalen wat voor aansluiting u nodig heeft. Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken. In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat. 

Als u de specificaties van uw nieuwe kookplaat bij de hand heeft, kunt u controleren of de zwaarte van uw aansluiting voldoende is. Bepalend hierbij is het maximale vermogen dat u nodig heeft voor de kookplaat en alle andere apparaten in huis.De zwaarte bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan. Als uw aansluiting te licht is voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat dan loopt u de kans dat de stoppen doorslaan. Daarom is het belangrijk dat u eerst uw elektriciteitsaansluiting checkt.

 

Is mijn aansluiting geschikt?

Als u elektrisch gaat koken, neemt uw elektriciteitsverbruik toe. Bekijk in Mijn Liander of uw aansluiting zwaar genoeg is.

MilieuCentraal over elektrisch koken

MilieuCentraal heeft veel informatie over elektrisch koken die u kan helpen bij de aanschaf van bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Meer informatie

 • De meest bekende vormen van elektrisch koken zijn koken met inductie, keramisch koken en de (ouderwetse) elektrische kookplaat. In verbruik is koken met inductie het zuinigst:

  • De inductiekookplaat is het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar.
  • Een keramische kookplaat gebruikt 30 procent meer.maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar.
  • Een 'ouderwetse' elektrische kookplaat met een spoel als hittebron verbruikt het meest: ongeveer 260 kWh per jaar.

  (Bron: MilieuCentraal)

 • Koken met inductie is het zuinigst. Andere voordelen zijn: 

  • De temperatuur is snel en goed te regelen. Hierdoor lijkt het op koken op gas.
  • De kookplaat zelf wordt niet heet. De plek waar de pan staat koelt snel af als de pan van de plaat gehaald wordt.
  • De kookzones reageren alleen als er een pan op staat.
  • Er zijn geen vlammen en dus ook geen verbrandingsgassen die van de vlammen afkomstig zijn. Hierdoor blijft de lucht in huis schoner.
  • De plaat is makkelijk schoon te maken.

  (Bron: MilieuCentraal)