Voorkom zelf spanningsproblemen

Voorkom zelf spanningsproblemen

Liander doet haar uiterste best om spanningsproblemen te voorkomen. Dit doen we door gebruik te maken van slimme oplossingen om het net zo efficiënt mogelijk te benutten. Als u toch spanningsproblemen ervaart, kunt u het volgende zelf doen.

Liander voorspelt waar aanpassingen nodig zijn

Liander probeert spanningsproblemen natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen wij onder andere door te voorspellen waar aanpassingen in het net nodig zijn. Het helpt ons als u uw plannen op tijd met ons deelt. Dit kunt u doen door via energieleveren.nl te laten weten dat u stroom gaat opwekken en terugleveren.

Laat uw eigen installatie controleren

Spanningsproblemen kunnen ook door uw installatie worden veroorzaakt. We adviseren dit altijd door een erkend installateur te laten beoordelen. Heeft u na controle nog steeds problemen? Neem dan contact met ons op. We bespreken met u de mogelijkheid om een meting uit te laten voeren. Aan deze meting zijn kosten verbonden. Als blijkt dat de spanningsproblemen wel door uw eigen apparatuur of binnenhuisinstallatie komen, brengen wij de kosten bij u in rekening. Wij adviseren u pas een meting aan te vragen als u er zeker van bent dat het niet aan uw apparatuur of installatie ligt.

Gebruik uw eigen opgewekte stroom

Spanningsproblemen als gevolg van zonnepanelen doen zich voor op dagen met veel zon en een laag stroomverbruik. U wekt dan wel stroom op, maar gebruikt deze niet zelf. Indien er sprake is van spanningsproblemen kunt u dit deels tegengaan door uw opgewekte stroom zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Doe uw was overdag: zet juist overdag uw wasmachine of vaatwasser aan, dan gebruiken ze uw opgewekte stroom.
  • Opladen elektrische auto: Heeft u een elektrische auto? Deze kunt u thuis opladen op een moment dat uw zonnepanelen veel stroom opwekken
  • Gebruik van 'slimme' aparaten: Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze kunt u zo programmeren dat ze actief zijn als uw zonnepanelen stroom opwekken.

Energie opwekken en terugleveren

Lees meer informatie over het opwekken, terugleveren en salderen van duurzame energie.

Wat kan mijn installateur doen?

Lees wat uw installateur mogelijk kan doen bij spanningsproblemen.

Veelgestelde vragen