Problemen met terugleveren van stroom

Problemen met terugleveren van stroom

Als de zon fel schijnt, wordt veel groene stroom opgewekt. Die stroom gaat dan in grote hoeveelheden door een ondergrondse kabel. Op heel zonnige momenten kan die kabel de duurzaam opgewekte stroom niet allemaal verwerken. Daardoor ontstaan soms 'files' op het elektriciteitsnet. 

Terugleveren van stroom niet altijd mogelijk

In Nederland is de netspanning ongeveer 230 Volt. Om uw apparaten thuis goed te laten werken zorgt Liander dat de spanning op het net binnen de waarde van 207 volt tot 253 volt valt. Dat noemen we de spanningskwaliteit. Deze is vastgesteld in de landelijke Netcode.​

​Vroeger was het leveren van stroom éénrichtingsverkeer; de stroom ging van de centrale naar uw woning. Met de komst van onder andere zonnepanelen is dit tweerichtingsverkeer geworden. Het Nederlandse elektriciteitsnet is hier oorspronkelijk niet voor ontworpen. Dit leidt soms tot spanningsproblemen op het energienet. Het terugleveren van stroom is dan niet altijd mogelijk.

 

Problemen op jouw adres?

Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat je de energie die je opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het stroomnet. Controleer of op jouw adres problemen met terugleveren bekend zijn.

Hoe ontstaan problemen met terugleveren?

Op zonnige dagen onstaan problemen met het terugleveren van stroom. En waarom gaat een omvormer in storing?

Voorkom zelf terugleverproblemen

Ervaart u problemen met terugleveren? Lees wat u mogelijk zelf kunt doen om het op te lossen.

Energie opwekken en terugleveren

Lees meer informatie over het opwekken, terugleveren en salderen van duurzame energie.

Veelgestelde vragen