Hoe werkt aarding en wat is een aardlekschakelaar?

Aardlekschakelaar

Aarding voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan door kortsluiting. Afhankelijk van hoe de aarding in uw woning is aangebracht en wat de kwaliteit van de apparatuur is, zorgt dit voor de veiligheid in uw woning. Hoe werkt aarding en hoe kunt u de werking zelf controleren?

Hoe werkt aarding

Bij aanleg zorgt de installateur dat de installatie op de juiste manier is geaard. Maar u bent altijd zelf verantwoordelijk voor een goed werkende aardende voorziening in uw huis. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan doordat bijvoorbeeld de isolatie van de toevoerdraad slijt of losschieten of dat elektrische apparatuur kapot is.  De aarding zorgt ervoor dat de stroom van een defect elektrisch toestel niet naar de aarde gaat, maar via de aardleiding wegvloeit naar de aarde. De stop in de meterkast slaat door of uw aardlekschakelaar of aardlekautomaat schakelt automatisch de elektriciteit uit. Lees meer over de uitleg over aarding op energieveilig.nl.

 

Stappen om zelf uw aardlekschakelaar te testen

In veel huisinstallaties bevinden zich in de groepenkast een of meer aardlekschakelaars of -automaten. Elektrische installaties in woningen zijn sinds 1975 verplicht voorzien van één of meer aardlekschakelaars of -automaat. Daarom adviseren wij de aardlekschakelaar ieder half jaar te checken. Dit kunt u eenvoudig zelf doen of laten controleren door een erkend installateur als u twijfelt of uw installatie goed geaard is. Bij een huurwoning adviseren wij eerst contact op  te  nemen met uw verhuurder.

Stappen:

 1. Druk de testknop (T of Test) in
 2. De elektrische installatie wordt uitgeschakeld
 3. Wordt de installatie niet uitgeschakeld, laat dan een erkend installateur langskomen
 4. Als u de schakelaar weer inschakelt, moet alles weer normaal werken

Veelgestelde vragen

 • Een goede aarding biedt bescherming tegen aanraking van elektrische apparaten of andere metalen delen welke door een defect onder spanning kunnen komen te staan. Tijdig en veilig wordt door de installatiebeveiliging de stroom afgeschakeld. In principe zorgt de installateur bij de aanleg ervoor dat de installatie op de juiste manier is geaard. Maar u bent altijd zelf verantwoordelijk voor een goed werkende aarding en beveiliging van uw elektrische installatie.
   

 • De aardlekschakelaar of aardlekautomaat meet of de in- en uitgaande stroom gelijk blijft. Is dit niet het geval dan klopt er iets niet in de installatie en onderbreekt de schakelaar automatisch de totale stroomtoevoer. De hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat is dan groter dan de stroom die er weer uitgaat. Er is dan sprake van lekstroom.

 • De huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn elektrische installatie en apparatuur. Van groot belang is daarbij dat uw installatie een goede veiligheidsaarding heeft. Twijfelt u of de aarding in uw woning goed geregeld is? Schakel een erkend installateur in om de aarding te controleren.
   

 • Twijfelt u of de aarding in uw woning goed geregeld is? Schakel dan een erkende installateur in om de aarding te controleren. U kunt daarbij denken aan de volgende situaties: 
  • Verhuizing naar een andere woning
  • Verbouwing
  • Aanpassing aan de elektrische installatie
  • Als u denkt dat uw installatie is geaard op het kunststof waterleidingnet
  • Bij twijfel
  • Eens in de tien jaar
   

 • Nee, u kunt een erkend installateur vragen dit voor u te doen. U kunt wel zelf testen of uw aardlekschakelaar goed functioneert
   

 • U kunt dit zelf testen door op de testknop van de aardlekschakelaar in te drukken. Er staat vaak de letter ‘T’ of het woord ‘Test’ bij. Wordt de elektrische installatie niet uitgeschakeld of lukt het niet om deze weer in te schakelen? Bel dan uw installateur. U kunt een installateur vragen de controle voor u uit te voeren. Bij een huurwoning: neem eerst contact op met uw verhuurder.

 • U bent zelf verantwoordelijk voor een goed werkende aarding in uw woning. Daarom is het verstandig de werking van de aardlekschakelaar met enige regelmaat te controleren. Een aardlekschakelaar is een extra beveiliging van uw stroomvoorziening. Een aardlekschakelaar schakelt de stroom uit als er lekstroom naar de aarde wegvloeit. Een goede aarding biedt extra bescherming tegen kortsluiting, het voorkomt dat apparaten onbedoeld onder spanning komen te staan.

 • U bent uiteraard niet verplicht iets te doen, het is uw eigen verantwoordelijkheid, maar uw elektrische installatie is wel veiliger wanneer de aardlekschakelaar naar behoren werkt. Een goed werkende aardlekschakelaar biedt extra bescherming tegen kortsluiting ed., het voorkomt dat elektrische apparaten onbedoeld onder spanning komen te staan.