Hoe werkt aarding en wat is een aardlekschakelaar?
Aardlekschakelaar
Aarding voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan door kortsluiting. Afhankelijk van hoe de aarding in uw woning is aangebracht en wat de kwaliteit van de apparatuur is, zorgt dit voor de veiligheid in uw woning. Hoe werkt aarding en hoe kunt u de werking zelf controleren?
Hoe werkt aarding
Bij aanleg zorgt de installateur dat de installatie op de juiste manier is geaard. Maar u bent altijd zelf verantwoordelijk voor een goed werkende aardende voorziening in uw huis. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan doordat bijvoorbeeld de isolatie van de toevoerdraad slijt of losschieten of dat elektrische apparatuur kapot is. De aarding zorgt ervoor dat de stroom van een defect elektrisch toestel niet naar de aarde gaat, maar via de aardleiding wegvloeit naar de aarde. De stop in de meterkast slaat door of uw aardlekschakelaar of aardlekautomaat schakelt automatisch de elektriciteit uit. Lees meer over de uitleg over aarding op energieveilig.nl.
Stappen om zelf uw aardlekschakelaar te testen
In veel huisinstallaties bevinden zich in de groepenkast een of meer aardlekschakelaars of -automaten. Elektrische installaties in woningen zijn sinds 1975 verplicht voorzien van één of meer aardlekschakelaars of -automaat. Daarom adviseren wij de aardlekschakelaar ieder half jaar te checken. Dit kunt u eenvoudig zelf doen of laten controleren door een erkend installateur als u twijfelt of uw installatie goed geaard is. Bij een huurwoning adviseren wij eerst contact op te nemen met uw verhuurder.
Stappen:
- Druk de testknop (T of Test) in
- De elektrische installatie wordt uitgeschakeld
- Wordt de installatie niet uitgeschakeld, laat dan een erkend installateur langskomen
- Als u de schakelaar weer inschakelt, moet alles weer normaal werken