Uw meterkast

Uw meterkast

Uw aansluiting is de verbinding tussen het energienet en de energiemeter(s) in uw meterkast. De aansluitingen en energiemeters zijn eigendom van Liander. Alles boven de meter, zoals de groepenkast, de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar, is uw verantwoordelijkheid.
Kijk hier welke richtlijnen en eisen we stellen aan de meterkast. 

Download meterkastafbeelding

 

Uw eigendom

 • De groepenkast (en het netwerk van kabels en leidingen dat is aangelegd na de groepenkast) inclusief hoofdschakelaar en aardlekschakelaar, noemen we de binnenhuisinstallatie. De binnenhuisinstallatie is van u. Als u hierin iets wilt wijzigen schakelt u een erkend installateur in. 

  Vaak is er bij een verzwaring van de aansluiting een aanpassing aan de binnenhuisinstallatie nodig (bijvoorbeeld een aanpassing in de groepen of het aanbrengen van een 3-fasen hoofdschakelaar). Deze voorbereiding moet dan gebeuren voordat Liander langskomt om de aansluiting te verzwaren. Weet u niet welke aansluiting u heeft? Log dan met uw meternummer in

 • De groepenkast is onderdeel van de binneninstallatie en u bent daar dus verantwoordelijk voor. Groepenkasten zijn er in allerlei vormen en maten. De groepenkast regelt de verdeling en de beveiliging van stroom naar uw elektrische apparaten in huis. Een groep is aangesloten op een aardlekschakelaar, ook voor de veiligheid. U heeft bijvoorbeeld een groep voor de badkamer en een groep voor de keuken. En als u zonnepanelen krijgt, wordt vaak een extra groep aangelegd. Een erkend installateur kan dat voor u doen.

 • De aardlekschakelaar is onderdeel van de binneninstallatie en u bent daar dus verantwoordelijk voor. In uw groepenkast zitten één of meerdere aardlekschakelaars. Een aardlekschakelaar beschermt tegen kortsluiting en schakelt automatisch uit als een apparaat in uw huis 'lekt'. Een erkend installateur kan deze voor u aanleggen. Lees meer over aarding en aardlekschakelaars.

 • De hoofdschakelaar is onderdeel van uw binneninstallatie en u bent daar dus verantwoordelijk voor. De hoofdschakelaar zit altijd boven de elektriciteitsmeter. De hoofdschakelaar kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen voor de veiligheid. In niet alle meterkasten is een hoofdschakelaar aanwezig. Als u een grotere aansluiting, een verzwaring, aanvraagt van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting bent u verplicht een 4-polige hoofdschakelaar aan te brengen vóórdat een monteur van Liander de verzwaring uit kan voeren. Een erkend installateur kan deze voor u plaatsen. 

Eigendom van Liander

 • Een elektriciteitsmeter registreert het elektriciteitsgebruik in uw huishouden. Er zijn drie soorten meters:

  • slimme meters
  • (traditionele) analoge meters
  • digitale meters 

  Een slimme meter komt het meeste voor. Een slimme elektriciteitsmeter stuurt de meterstanden van gas en stroom door naar de energieleverancier. Zo hoeft u geen meterstanden meer door te geven. De meter is eigendom van Liander. Dus als u een probleem heeft, kunt u contact opnemen met Liander. Of u probeert het eerst zelf op te lossen.

 • Een gasmeter registreert het gebruik van gas in uw huishouden. Er zijn drie soorten meters:

  • slimme meters
  • (traditionele) analoge meters
  • digitale meters 

  Een slimme meter komt het meeste voor. Een slimme gasmeter stuurt de meterstanden via de elektriciteitsmeter door naar de energieleverancier. Zo hoeft u geen meterstanden meer door te geven. De meter is eigendom van Liander. Dus als u een probleem heeft, kunt u contact opnemen met Liander. Of u probeert het eerst zelf op te lossen.

 • In de aansluitkast zitten de elektriciteitskabels aangesloten op uw meterkast. De aansluitkast is eigendom van Liander. De hoeveelheid kabels en grootte van de kabels bepalen de capaciteit van uw aansluiting. Voor consumenten zijn er twee soorten met beide weer eigen typen aansluitingen:

  • 1-fase aansluiting
  • 3-fase aansluitingen

  Lees meer over de verschillen tussen deze twee soorten. In de meeste nieuwbouwhuizen zit een 3-fasenaansluiting, in de meeste oudere huizen een 1-fase. Als u elektrisch gaat koken of een ander apparaat aanschaft dat krachtstroom nodig heeft, wordt meestal een 3-fasenaansluiting aangeraden. Deze aansluiting heeft meer vermogen. Laat u hierover adviseren door een erkend installateur. 

 • In uw meterkast zijn ook meerdere onderdelen beveiligd met een zegel. Liander plaatst gele zegels, een erkend installateur gebruikt een andere kleur zegels. Deze plaatst Liander ter beveiliging en om illegale werkzaamheden en fraude aan de meter te voorkomen. Is de zegel verbroken? Vraag dan direct een verzegeling aan.