Vormen van aardingsvoorziening in uw woning

Aardende Voorziening

De aarding van een woning kan in ieder huis anders zijn. Dit is afhankelijk van het bouwjaar van het huis en hoe de aarding initieel of na  verbouwing is aangelegd. Er zijn vier manieren van aarding van  de elektrische installatie. Dit kan via metalen aardelektrode, waterleiding, netwerkbedrijf of collectief aardnet.

Vocht en metaal zijn goede geleiders van elektriciteit. Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.  Een bad, douche en andere metalen delen als radiatoren zijn op de aarde aangesloten. Woonkamers en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van ‘normale’ stopcontacten. Voor computers en andere apparatuur wordt ook aarding aanbevolen. In nieuwe woningen zijn de elektrische installaties echter volledig geaard en vindt u overal in huis geaarde stopcontacten. De reden hiervan is dat in huizen steeds meer metaal (stroomgeleidende onderdelen) en geaarde apparatuur aanwezig is.

Vormen van aarding

 1. Aarding via metalen aardelektrode
  De aardleiding van de elektrische installatie is aangesloten op een metalen aardelektrode in de grond. Deze staat door middel van een metalen draad in verbinding met de elektrische installatie in de meterkast. Bij een defect van een apparaat of van de installatie wordt de stroom via de pen afgevoerd naar de aarde.
   
 2. Aarding via waterleiding
  Bij oudere huizen kan aarding via de waterleiding nog altijd voorkomen. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om elektrische installaties van voor 1975, ook bij jongere installaties is dit systeem van aarding niet uitgesloten. Aarding via de metalen waterleiding was een makkelijke manier en voldeed goed. Maar door de toepassing van steeds meer (niet-geleidende) kunststof waterleidingbuizen is deze manier van aarding in veel gevallen onbruikbaar geworden. Als een metalen waterleiding wordt vervangen door kunststof, dan krijgt u tijdig bericht van het waterleidingbedrijf en/of het energiebedrijf (tenzij het om plotselinge storingen gaat en bij de reparatie de waterleiding meteen wordt vervangen). De huiseigenaar moet in beide gevallen zelf zorgen voor een deugdelijke aardingsvoorziening.
   
 3. Aarding via het netwerkbedrijf
  In sommige gebieden wordt aarding aangeboden door het netwerkbedrijf. De aardleiding in de woning is dan doorverbonden met de aardingsvoorziening van het elektriciteitsnet van het netwerkbedrijf.
   
 4. Aarding via een collectief aardnet
  De aardleiding in de woning is doorverbonden met die van het collectieve aardnet. Dit aardnet bestaat uit een ondergrondse koperdraad die rond de woningen is gelegd.

Een erkend installateur kan u helpen bij de controle van de aarding en het type in uw woning.

Veelgestelde vragen