Nieuw elektriciteitsstation in Lelystad

In het gebied ten zuiden van Lelystad en zuidwesten van Dronten is er sprake van een sterke toename van de vraag naar elektriciteit en toename van duurzame opwek. Hierdoor is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt. Omdat het elektriciteitsstation Lelystad Zuiderveld aan de leveringsgrens zit is er een nieuw elektriciteitsstation nodig.

Op dit moment zijn er beperkingen voor de levering van elektriciteit in zuidelijk Lelystad voor nieuwe bedrijven en grootverbruikers die extra vermogen willen. Met dit nieuwe elektriciteitsstation lossen we de problemen in het elektriciteitsnetwerk op en maken we nieuwe ontwikkelingen in de regio mogelijk.

Vanwege de energietransitie schakelen steeds meer consumenten en bedrijven over op elektriciteit. Neem bijvoorbeeld de overgang naar elektrisch vervoer en de overgang naar gasloze woningen. Een gasloze woning gebruikt drie tot vier keer meer stroom dan woningen op aardgas. Verder neemt het aantal windturbines en zonnepanelen in de regio fors toe.Ook de landbouw en industrie stappen langzaam over naar elektriciteit.

Het nieuwe elektriciteitsstation is nodig om voldoende elektrisch vermogen in het gebied beschikbaar te hebben om te kunnen voorzien in de toenemende vraag en de energietransitie mogelijk te maken.

Voorlopige planning
Wat gaat er gebeuren?
Voorjaar 2024Vaststellen definitief bestemmingsplan en aanvragen omgevingsvergunning bouwen
September 2024 Start bouw elektriciteitsstation
Maart 2027Werkzaamheden elektriciteitsstation gereed
Dit is een verwachting, door de grote opgave en schaarste in materialen en personeel kan de planning wijzigen.

Locatie van dit station

TenneT en Liander hebben in samenwerking met de Provincie Flevoland, gemeente Lelystad en gemeente Dronten een geschikte locatie gevonden. De locatie aan de Larserringweg ligt ten zuiden van het Natuurpark Lelystad. Met deze locatie heeft het nieuwe elektriciteitsstation ook de definitieve naam 'Hoogspanningsstation Lelystad Larserringweg' gekregen.

Het station wordt met een ondergrondse kabelverbinding en twee opstijgpunten aangesloten op de bestaande hoogspanningslijn Harderwijk - Zuiderveld - Lelystad.

Wat gaan we bouwen

Het elektriciteitsstation in Lelystad bestaat uit twee delen, een TenneT en een Liander deel. Beide terreinen worden omsloten door een hekwerk. Het TenneT deel bestaat uit:

  • Een schakeltuin
  • Centraal Diensten Gebouw
  • 6 parkeerplaatsen
  • 150 kV ondergrondse kabelverbinding
  • 2 opstijgpunten

Het Liander deel bestaat uit:

  • Een gebouw met installaties en transformatoren
  • 6 parkeerplaatsen.

Het station wordt met een ondergrondse kabelverbinding aangesloten op de bestaande hoogspanningslijn Harderwijk - Zuiderveld - Lelystad.

Hiertoe worden ook twee opstijgpunten nabij de hoogspanningslijn gerealiseerd, zie afbeelding.

Zie de flyer voor nog meer afbeeldingen

Landschappelijke inpassing

TenneT en Liander zijn, in samenspraak met de gemeente, aan de slag gegaan met de voorbereiding van de bestemmingsplanprocedure voor de realisatie van het nieuwe elektriciteitsstation, opstijgpunten bij de hoogspanningslijnen en de ondergrondse 150kV kabelverbinding. Hiervoor zijn de nodige milieuonderzoeken uitgevoerd zoals archeologie, geluid, natuur en bodemkwaliteit. Onderdeel daarvan is een landschapsinpassingsplan. Dit plan is in overleg met de gemeente Lelystad en provincie Flevoland opgesteld.

Uitgangspunt hierbij is geweest om zo goed als mogelijk aan te sluiten bij de omgeving. De locatie aan de Larserringweg ligt ten zuiden van het Natuurpark Lelystad, daarom is gekozen voor een dichte bosstrook aan de zuid- en westrand. Hierdoor lijkt het station straks van een afstand onderdeel van het Natuurpark Lelystad. Aan de oostzijde krijgt de beplantingsrand een transparanter karakter. De beplanting zorgt hier voor een mooie overgang tussen de dichte bosrand van het Natuurpark Lelystad en het open polderlandschap. De landschapsinpassing van het station draagt bij aan de biodiversiteit en ecologische structuur in de polder. Het gehele inpassingsplan vindt u hier (pdf). 

Bestemmingsplanprocedure

Het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Lelystad heeft het ontwerpbestemmingsplan voor het nieuwe elektriciteitsstation, ondergrondse kabelverbinding en opstijgpunten op 19 januari 2023 voor zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode konden zienswijzen worden ingediend. De volgende stap in de procedure is het vaststellen van het bestemmingsplan door de Raad (inclusief behandeling van de zienswijzen). Deze stap heeft helaas enige vertraging opgelopen. Voor de vaststelling van het bestemmingsplan is de precieze ligging van de ondergrondse kabelverbinding noodzakelijk.

De onderzoeken naar de ligging van het tracé en daarmee de breedte van de dubbelbestemming hebben vertraging opgelopen. De specifieke eigenschappen van de bodem in dit gebied zorgen ervoor dat zeer zorgvuldig moet worden berekend op welke diepte de kabels moeten worden aangelegd en hoe groot de afstand tussen de kabels moet zijn en dit kost meer tijd dan vooraf ingeschat. Hierdoor is nog niet duidelijk welke breedte voor de dubbelbestemming in het bestemmingsplan wordt vastgelegd. Wel is bekend dat deze strook niet breder wordt dan in het ontwerpbestemmingsplan weergegeven.

Bestemmingsplan vastgesteld

De gemeenteraad van Lelystad heeft het bestemmingsplan op dinsdag 26 maart vastgesteld. Het definitieve bestemmingsplan wordt ca. twee weken na het raadsbesluit gepubliceerd en ligt dan zes weken ter inzage voor het indienen van beroep. Lees meer over de vaststelling van het definitieve bestemmingsplan

Na vaststelling van het definitieve bestemmingsplan door de gemeenteraad hebben belanghebbenden zes weken de tijd om een beroep in te dienen bij de Raad van State, ook in geval zij niet eerder een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerp bestemmingsplan. Het bestemmingsplan kunt u digitaal inzien op de landelijke websites www.ruimtelijkeplannen.nl (zoek op 150/20kV Hoogspanningsstation Lelystad Larserringweg) en www.officielebekendmakingen.nl

Na vaststelling van het (definitieve) bestemmingsplan zal de bouwvergunning worden aangevraagd. Op het moment dat deze vergunning is verleend, kan gestart worden met de verschillende werkzaamheden (bouw station, aanleg ondergrondse 150kV kabelverbinding en opstijgpunten). Dit zal naar verwachting in september 2024 zijn. 

Meer weten?