Typen aansluitingen

Typen aansluitingen

Er zijn verschillende typen gas- elektriciteitsaansluitingen. Voor een elektriciteitsaansluiting en gasaansluiting betaalt u via uw energieleverancier periodieke netbeheerkosten. Dit noemen we het capaciteitstarief. Het bedrag hangt af van de grootte (capaciteit) van uw aansluiting. Hieronder vindt u een tabel met de soorten aansluitingen. Klik op het type voor een uitgebreide pagina over deze aansluiting.

Elektriciteit

Soort aansluiting Toepassing
3x25A (standaard huisaansluiting) Voor huishoudens met standaard huishoudelijke apparatuur als een wasmachine, stofzuiger, vaatwasser, inductie kookplaat en verlichting. Verder zijn met een 3x25A zonnepanelen en elektrische auto mogelijk.
3x35A (grote huisaansluiting) Zoals bij 3x25A. Verder zijn met een 3x35A zonnepanelen, elektrische auto, warmtepomp, sauna en jacuzzi mogelijk.
3x50A (kleinzakelijke aansluiting) De 3x50A-aansluiting is een kleinzakelijke aansluiting.
3x63A (kleinzakelijke aansluiting) De 3x63A-aansluiting is een kleinzakelijke aansluiting met weer meer vermogen dan de 3x50A-aansluiting.
3x80A (kleinzakelijke aansluiting) De 3x80A-aansluiting is een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit.
1x10A (garagebox-aansluiting) Deze aansluiting is geschikt voor portiekverlichting of in een garagebox voor bijvoorbeeld een elektrische lader, de garagepoort of een lamp. Deze aansluiting heeft een beperkt piekvermogen.
1x25A (kleine huisaansluiting) Niet meer als nieuwe aansluiting aan te vragen. Voor huishoudens met standaardapparaten, zoals een elektrische boiler, koelkast, wasmachine, computer, verlichting. 
1x30A (kleine huisaansluiting) Niet meer als nieuwe aansluiting aan te vragen. Voor huishoudens met standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting, klein aantal zonnepanelen.
1x35A (kleine huisaansluiting) Niet meer als nieuwe aansluiting aan te vragen. Voor huishoudens met standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting, klein aantal zonnepanelen.
1x40A (kleine huisaansluiting) Voor huishoudens met standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting, klein aantal zonnepanelen.

Gas

G4 (standaard huisaansluiting) De G4-aansluiting is de standaard huisaansluiting voor gas waar een gemiddeld huishouden voldoende aan heeft.
G6 (grote huisaansluiting) De G6-aansluiting is een grote huisaansluiting. 
G10 (kleinzakelijke aansluiting) De G10-aansluiting is een kleinzakelijke aansluiting voor gas. 
G16 (kleinzakelijke aansluiting) De G16-aansluiting is een kleinzakelijke aansluiting voor gas. 
G25 (kleinzakelijke aansluiting) De G25-aansluiting is een kleinzakelijke aansluiting.