Meer meetpunten op één aansluiting

Meer meetpunten op één aansluiting

Het is mogelijk om meerdere meetpunten (secundaire allocatiepunten) op één aansluiting te contracteren. Bijvoorbeeld als u uw verbruik en teruglevering apart wilt verrekenen of wanneer u uw aansluiting deelt met iemand anders. 

U kunt maximaal 5 extra meetpunten aanvragen. Elk extra meetpunt krijgt een eigen EAN-code die u nodig heeft om een (andere) energieleverancier te contracteren.

Wanneer is een extra meetpunt nuttig?

Met een extra meetpunt is het mogelijk om op één aansluiting meerdere leveranciers te hebben. Zo kunt u uw energie apart meten en verrekenen.

Is uw aansluiting geschikt?

Wilt u een extra meetpunt? Controleer of uw aansluiting en meterkast hiervoor geschikt zijn.

Extra meetpunt aanvragen

De aanvraag van een extra meetpunt op uw aansluiting doet u op mijnaansluiting.nl

Wat zijn de kosten voor een extra meetpunt?

Bekijk hier wat de kosten zijn voor een of meer extra meetpunten op één aansluiting.

Veelgestelde vragen

 • Een tweede elektriciteitsmeter achter uw aansluiting. Hiermee kunt u onafhankelijk van de andere meetpunten op deze aansluiting een eigen energieleverancier contracteren.

 • Iedereen mag hier gebruik van maken, ongeacht welke aansluiting de klant heeft. Deze aansluitvorm wordt alleen aangeboden voor elektriciteit en niet voor gas. 

 • Door een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) achter een aansluiting te maken, wordt het mogelijk om op één aansluiting meerdere energieleveranciers te contracteren. Hierdoor is het eenvoudiger om een aansluiting te delen en separaat te verrekenen.

 • Bij een nieuwe aansluiting wordt er een nieuwe verbinding met het elektriciteitsnet aangelegd, waarbij u zelf de benodigde capaciteit kiest. Voor deze aansluiting brengt uw netbeheerder eenmalige- en periodieke aansluitkosten in rekening. Bij een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) wordt geen nieuwe aansluiting aangelegd, maar een meter achter de bestaande aansluiting geplaatst. Hierbij blijft de capaciteit van de bestaande aansluiting ongewijzigd.

 • Als uw bestaande aansluiting voldoende capaciteit heeft, kunt u met een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) op een eenvoudige manier de aansluiting delen. Een nieuwe aansluiting kan nodig zijn als u extra capaciteit nodig heeft, maar hier zijn eenmalige- en periodieke kosten aan verbonden.

 • Voor alle aansluitcategorieën kan er een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) worden aangevraagd. 

 • In principe is elke aansluiting geschikt voor een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) als er voldoende ruimte in de meterkast is. Mogelijk moet de aansluitkast vervangen worden om de installatie van een extra meetpunt mogelijk te maken. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn. Gaat u naast het toevoegen van het extra meetpunt meer verbruiken of terugleveren? Dan is het verstandig om te controleren of uw aansluiting voldoende capaciteit heeft.

 • Nee, voor de aanleg van een extra meetpunt (secundair allocatiepunt) is geen extra kabel nodig.

 • Hiervoor kunt u contact opnemen met uw energieleverancier. De leverancier kan op basis van de laatste vier cijfers van het meternummer de juiste EAN-code identificeren in het Centrale Aansluit Register.

 • Wij raden u aan bij de installatie van uw extra meetpunt (secundaire aansluitpunt) zelf een duidelijk te herkennen markering mee te geven aan elk meetpunt.

 • Nee, hier zijn geen regels over. U kunt dus zelf kiezen bij welke energieleverancier u elektriciteit wilt afnemen en ook aan welke (andere) leverancier u de opgewekte leverancier wilt terugleveren. 

 • Elk extra meetpunt (secundair allocatiepunt) moet voorzien zijn van een energieleverancier. Als dit niet het geval is, neemt de netbeheerder hierover contact op met de klant van de aansluiting (primaire allocatiepunt). Om afsluiting te voorkomen, moet de klant voor het extra meetpunt zo snel mogelijk een energieleverancier kiezen. De klant kan er ook voor kiezen om het extra meetpunt te laten verwijderen. 

 • Tenzij anders overeengekomen, neemt de nieuwe eigenaar van de aansluiting het extra meetpunt (secundair allocatiepunt) op de aansluiting over. 

 • Dit hangt af van de locatie van de storing. Zit de storing voor het overdrachtspunt, dus in het net van de netbeheerder? Bel dan het Nationaal Storingsnummer: 0800-9009