Wilt u zonnepanelen aanschaffen?

In deze acht stappen leggen wij u uit hoe u zelf energie kunt opwekken. 

1

Oriëntatie

secundaire_nav_onderzoek.png

Bepaal of zonnepanelen interessant voor u zijn. Op zonatlas.nl kunt u controleren of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. 

Met de zonnepanelentest kunt u bepalen in hoeveel jaar u de investering in de zonnepanelen heeft terugverdiend. Kijk op energiesubsidiewijzer of u subsidie kunt krijgen van uw gemeente. 

2

Uw aansluiting

secundaire_nav_aansluiting_meterkast.png

Om energie terug te leveren is het belangrijk dat uw meter geschikt is voor terugleveren en uw aansluiting het vermogen van de zonnepanelen aankan. Controleer daarom voor het aanschaffen van de zonnepanalen of uw huidige aansluiting geschikt is.

Door veel drukte op het stroomnet is terugleveren op zonnige dagen niet altijd mogelijk. Bekijk of er terugleverproblemen op uw adres bekend zijn.

3

Controleer of u kunt terugleveren

secundaire_nav_opwekken_zonne-energie.png

Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat u de energie die u opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet.

4

Aanschaf

secundaire_nav_factuur_claim.png

Vergelijk meerdere offertes van verschillende installateurs. Laat u voorlichten over het vermogen van de installatie (Wattpiek). En ga na of de installatie voldoet aan de nieuwe eisen van terugleveren die gelden sinds 27 april 2019.

5

Installateur

secundaire_nav_installateur.png

Kies de offerte die het beste bij u past. U kunt de panelen natuurlijk ook zelf installeren.

6

Aanmelden

secundaire_nav_aanmelden.png

Meld uw zonnepanelen aan via de landelijke website energieleveren.nl. Dit kan al voordat de zonnepanelen geplaatst zijn. Houd de offerte bij de hand, want er worden veel technische details gevraagd.
Door het aanmelden van uw zonnepanelen draagt u bij aan een betrouwbaar en duurzaam energienet. Ook heeft uw energieleverancier dan de juiste gegevens om te kunnen salderen. Daarnaast is het aanmelden van zonnepanelen gewoon verplicht.

7

Uw meter

secundaire_nav_slimme_meter_aanvragen.png

Is uw meter niet geschikt voor terugleveren? Dan ontvangt u van ons bericht. U kunt gratis een slimme meter laten installeren of u kunt kiezen voor een digitale meter met vier telwerken. 

8

Uw zonnepanelen

secundaire_nav_zonnepaneel.png

Via een app kunt u zien hoeveel energie u opwekt. Wat u niet direct gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier. Dit noemen we salderen. Hier leest u hoe dat werkt.

9

Check terugleveren

secundaire_nav_gz_opwekken_zonne-energie.png

Een keer per maand ontvangt u een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Controleer op dit overzicht of u teruglevert. 
 

 

We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op, met bijvoorbeeld zonnepanelen. In sommige gevallen kan het stroomnet al die stroom niet meer goed verwerken en ontstaan er problemen. De zonnepanelen vallen voor uw veiligheid uit als de belasting op het net te hoog wordt. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net. Zo voorkomen we schade aan elektrische apparatuur.

Klaar voor de toekomst!

secundaire_nav_opwekken_zonne-energie.png

Geniet van de zon en uw opgewekte stroom.

Het is slim om zonnestroom direct te gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Zet daarom overdag - als de zon volop schijnt - apparaten die veel energie verbruiken aan, zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Of maak gebruik van slimme apparaten. Deze kunnen geprogrammeerd worden om op piekmomenten aan te gaan. Zo wordt opgewekte stroom direct verbruikt, vermindert u de druk op het stroomnet en is de kans kleiner dat zonnepanelen eventueel uitschakelen.