Actuele knelpunten en oplossingen in Zuidoost Friesland

Verdeelstation
Plaats(en)  
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie 
Haulerwijk
Haulerwijk 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Haulerwijk. Dit geldt voor verbruik en terugleveren van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur.  
We verwachten de werkzaamheden het vierde kwartaal van 2025 af te ronden.  
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Noordwolde
Boijl, Noordwolde, Steggerda 
Door spanningsproblematiek op het station Noordwolde, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet te verzwaren en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden in fases af tussen het eerste kwartaal van 2025 en het eerste kwartaal van 2027. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Oldeberkoop 
Nijeholtpade, Oldeberkoop, Nijeberkoop 
Door spanningsproblemen is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Oldeberkoop. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. We gaan het verdeelstation Gorredijk uitbreiden en bouwen een nieuw verdeelstation in Olderberkoop. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden in fases af tussen het eerste kwartaal van 2025 en het vierde kwartaal van 2026. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Oosterwolde 
Oosterwolde, Appelscha, Waskemeer, Haulerwijk 
Door spanning- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Oosterwolde. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. We verwachten de werkzaamheden in het derde kwartaal van 2026 af te ronden.   Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Waskemeer
Waskemeer, Haulerwijk, Donkerbroek, Hemrik, Frieschepalen 

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Waskemeer. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. We verwachten de werkzaamheden gefaseerd tussen het vierde kwartaal van 2025 en het eerste kwartaal van 2027 af te ronden. 

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Wolvega 
Wolvega-noord, buitengebied ten zuidwesten 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wolvega. Dit geldt voor zowel het verbruik als de teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. We verwachten de werkzaamheden gefaseerd op te leveren en uiterlijk in het derde kwartaal van 2025 af te ronden. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport