Voorkom graafschade en storingen
De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen voor gas, water, riolering, internet en telefonie. Met graven kunt u deze beschadigen. Hierdoor kunnen stroomstoringen, gaslekkages of onveilige situaties ontstaan.
Ongeveer 30 procent van de stroomstoringen worden veroorzaakt door graafschade. Hiervan is sprake als kabels en leidingen worden beschadigd door bijvoorbeeld een graafmachine, paal, grondboor, spade of schop. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of zonder warm water zit. Maar ook lichamelijk letsel komt voor.
Schade gemaakt? Dan is het belangrijk en verplicht dat u dit bij ons meldt.
- Zorg dat u zelf veilig bent.
- Zet het werk direct stop.
- Neem afstand van de beschadigde kabel of leiding.
- Bel 112 en daarna 0800-9009.
- Zet de schadelocatie af en houdt publiek op veilige afstand.
- Bij gasuitstroom: dek een gaslek nooit af met zand of andere middelen. Het gas kan bijvoorbeeld via het riool of een mantelbuis een woonhuis of een ander object bereiken.
- Bedien nooit afsluiters van de netbeheerder.
Meer weten? Kijk of uw antwoord hier staat
Bij het ondergraven van kabels en leidingen kan het gebeuren dat deze over een aantal meter “vrij” komen te hangen. Dit leidt in veel gevallen tot een mogelijke onveilige situatie die uiteindelijk tot een storing of schade kan leiden. Door elke kabel of leiding, die over een lengte van meer dan 1.00 m vrij komt te hangen, te ondersteunen worden problemen voorkomen. Bekistingsdragers zijn hiervoor bijzonder geschikt. Deze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en doorsneden. Bovendien zijn ze op veel bouwplaatsen voorhanden.
Het opvangen en ophangen kan gecombineerd worden met het beschermen van de kabels en leidingen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.
De Check & Go kaart is speciaal door KLO ontwikkeld voor de hele graafketen. Deze richtlijn geeft aan wat elke schakel in de graafketen moet doen om oponthoud en graafschade te voorkomen. Bekijk de Check & Go kaart.
Bij het verwijderen van tegels of klinkers kunnen aan de onderzijde witte kringen zichtbaar zijn. Dit is een mogelijke indicatie voor een gaslekkage in de onderliggende gasleiding. Het gas wat vrijkomt zoekt een weg naar de bovengrond langs de overgangen tussen de bestrating. Stoffen aanwezig in het gas zorgen voor de witte (of zwarte) aanslag op de stenen of de ondergrond. Dit is een indicatie voor een mogelijk gaslekkage.
Nu je een mogelijk gaslekkage kunt herkennen is het belangrijk om te weten hoe hier mee om te gaan. Meld een mogelijk gaslekkage direct bij het Storingsnummer van de Netbeheerder: 0800-9009 (Gratis en 24/7 bereikbaar) en geef hierbij aan dat er sprake is van een mogelijk gaslekkage, ruik je duidelijk een gaslucht vermeld dit dan. Volg de aanwijzingen op van de storingsmedewerker. Meld een mogelijk gaslek altijd! Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van omwonenden! Dank voor jouw hulp!
Uniforme aanwijzing werkzaamheden nabij kabels en leidingen
Bekijk hier het Sloop en verwijderingsprotocol (kleinverbruik).
Als je gaat graven met een graafmachine of boor dan is een KLIC-melding bij het Kadaster wettelijk verplicht. Met een KLIC-melding geef je bij het Kadaster aan waar en wanneer je van plan bent te gaan graven. Na de KLIC-melding stuurt het Kadaster je een ontvangstbevestiging per mail. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders met kabels en leidingen in de grond waarin u gaat graven. Via het kadaster ontvang je van deze netbeheerders alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Een KLIC-melding kost € 11,50 en doet u met uw DigiD.
Na de KLIC-melding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging per e-mail. Hierin ontvang je:
- kabel- en leidinginformatie van de plek waar je gaat graven.
- een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen en die informatie gaan verstrekken.
- een downloadlink naar zipbestand met kabel- en leidinginformatie.