Slimme oplossingen voor marktpartijen
De enorme opmars naar duurzame energie en groeiende economie maakt dat het energiesysteem verandert. Dit dwingt ons om anders om te gaan met energie en om het bestaande energienet beter te benutten. Om de overgang naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken en aan de toenemende vraag naar energie te voldoen, werken we nú aan het veranderende energiesysteem. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van slimme oplossingen waar iedereen op de energiemarkt mee aan de slag kan.
Veel data - veel mogelijkheden
Digitalisering speelt een belangrijke rol in het veranderende energiesysteem. Wij krijgen voortdurend informatie binnen over het stroom- en gasnetwerk. Voor ons is dat relevant voor het goed laten functioneren van het net. Zo kunnen we energiestromen beter inschatten en het netwerk efficiënter gebruiken. Maar die data zijn ook handig voor het oplossen van andere vraagstukken rond de energievoorziening en -transitie. Zoals die van u, als partner in energie. Daarom bieden we deze data op allerlei innovatieve manieren aan. Denk aan een platform voor het makkelijk en betrouwbaar kunnen delen van meterstanden en aansluitgegevens. Hierdoor kunt u als onafhankelijk dienstenaanbieder (ODA) of aggregator klanten nog beter van energieadvies voorzien. Onderaan deze pagina lichten we kort een aantal projecten toe.
Samen het veranderend energiesysteem vormgeven
Als marktpartij speelt u een belangrijke rol in het faciliteren van de energiemarkt en het flexibeler inrichten van ons energiesysteem. Help ons daarom mee met het ontwikkelen van nieuwe en toekomstige (data)diensten, werkwijzen en oplossingen die meegroeien en zich aanpassen aan de veranderende markt en verwachtingen van uw klant. Hier kunt u ook uw voordeel mee doen, omdat u uw core business en uw dienstverlening bouwt en baseert op een betrouwbare energievoorziening, nu en straks.
Samen werken aan slimme oplossingen?
Heeft u een idee voor een dienst/product waarvoor u data of een aanpassing van onze marktfaciliterende processen nodig heeft? Wij horen graag van u!
Actuele innovaties voor marktpartijen
De juiste aansluitgegevens van consumenten of ondernemers in het MKB achterhalen? Vaak is dat een ingewikkeld proces. Daarom hebben we op verzoek van marktpartijen ook detailaansluitgegevens van kleinverbruikers aan Energie Data Services Nederland (EDSN) toegevoegd. Zo vindt u op één plek de data die u nodig heeft.
Deze datasets met verbruik- en contractinformatie zijn beschikbaar.
Voor wie?
- Onafhankelijk dienstenaanbieders (ODA’s) en aggregators: het type elektriciteitsmeter of de capaciteit van de aansluiting opzoeken voor bijvoorbeeld slimme thermostaten, en adviseren over energiebesparing.
- Installatiebedrijven: de aansluitcapaciteit controleren, bijvoorbeeld voor het installeren van een warmtepomp.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
We overwegen om ook inzicht te geven in uitgebreidere aansluitgegevens van kleinverbruikers. Deel uw wensen daarover met EDSN via datadelen@edsn.nl. Informatie over de aansluitgegevens van grootverbruikers stellen we (nog) niet beschikbaar. Heeft u hier interesse in? Laat dit dan aan EDSN weten via hetzelfde adres.
Meer informatie
Mail naar datadelen@edsn.nl of ga naar de website van EDSN
Hoe adviseert u als installatiebedrijf uw klanten over de meeste geschikte warmtepomp of zonnepanelen? En hoe biedt u als prijsvergelijker consumenten de beste prijs aan? Met data over energieverbruik en capaciteit. Om gebruik te maken van deze data heeft u echter toestemming nodig van de klant die uw dienst afneemt. Samen met de andere netbeheerders maken we het mogelijk om energiedata te delen op basis van toestemming. Zodat u met data uit een betrouwbare bron uw klanten kunt adviseren.
Voor wie?
- Gaslicht.com en andere prijsvergelijkers: consumenten de mogelijkheid bieden om prijzen van leveranciers te vergelijken op basis van hun werkelijke verbruik.
- Onafhankelijk dienstenaanbieders (ODA’s) en aggregators: de capaciteit van de aansluiting opzoeken voor betere energiebesparingstips en advies over congestiemanagement.
- Installatiebedrijven: informatie over de capaciteit van de energieaansluiting vinden voor bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Op dit moment is het mogelijk om, in overeenstemming met de AVG, toestemming van klanten te krijgen voor het delen van energiedata voor een langere periode. Dit geldt nu nog voor beperkte en specifieke data, denk aan meetdata. In de toekomst komen hier meer data bij.
Meer informatie?
Wilt u meer weten van dit dataproduct of er gebruik van maken? Mail voor vragen naar datadelen@edsn.nl.
U wilt aan de slag met het oplossen van de lokale congestieproblematiek, bijvoorbeeld door het opzetten van een lokaal energiesysteem. Inzicht in de lokale netsituatie is hierbij essentieel. Bijvoorbeeld over welke kabels er in een congestiegebied liggen en welke bedrijven met elkaar verbonden zijn, maar ook waar mogelijk nog ruimte op de kabel is. Liander heeft hiervoor het informatieproduct Energie-Buurtscan ontwikkeld.
Wat is de Energie-Buurtscan?
Met de Energie-Buurtscan (EBS) kunt u op detailniveau zien waar in uw regio mogelijk ruimte is voor samenwerking met andere bedrijven om het energienet in uw omgeving optimaal te benutten. EBS geeft namelijk inzicht in het lokale congestieprobleem door het beschikbaar stellen van de nettopologie, belasting, capaciteit en schaarste. Het geeft handvaten om te kijken waar samenwerking met netburen mogelijk is en biedt perspectief voor de toekomst.
Voor wie is Energie-Buurtscan bedoeld?
De Energie-Buurtscan is alleen beschikbaar voor grootverbruik (GV) klanten en/of door hen gemandateerde adviesbureaus of Congestie Service Providers (CSP’s).
Hoe krijg ik toegang tot Energie-Buurtscan?
Om toegang te kunnen krijgen tot Energie-Buurtscan, dient te worden voldaan aan enkele voorwaarden in het kader van de doelbinding. Deze doelbinding is de juridische grondslag voor het mogen delen van data en schrijft voor dat enkel grootverbruik (GV-) klanten in congestiegebied en door hen gemandateerde adviesbureaus en/of Congestion Service Providers (CSPs) toegang kunnen krijgen.
Indien u interesse heeft in Energie-Buurtscan kunt u zich aanmelden voor de interesselijst. Hiervoor dient u in ieder geval onderstaande informatie aan te leveren via energiebuurtscan@alliander.com:
Naam geïnteresseerde GV-klant;
Naam van betrokken adviesbureau of CSP (indien van toepassing);
Gevraagde locatie(s), zo concreet mogelijk (bijv. Bedrijventerrein ABC);
Naam, e-mailadres en telefoonnummer contactpersoon;
Waarvoor de partij Energie-Buurtscan wil gebruiken en vanaf wanneer dit gewenst is.
Deze aanvraag wordt verder in behandeling genomen zodra het gebied wordt ontsloten in Energie-Buurscan.
Plannen voor de toekomst
In juli 2023 zijn we gestart met het testen op kleine schaal van een prototype van dit informatieproduct in gebieden met congestie. Door middel van feedbackrondes, testen en valideren hebben we de afgelopen tijd de Bronze release ontwikkeld. Zo ontwikkelden we een slimme oplossing die daadwerkelijk antwoord geeft op congestievraagstukken, maar ook aansluit op de werkmethodiek van GV-klanten en marktpartijen.
Vanaf september 2024 worden er nieuwe gebieden toegevoegd aan Energie-Buurtscan. Onze ambitie is om eind 2024 zoveel mogelijk gebruikers in nieuwe congestiegebieden te hebben aangesloten.
In 2025 werken we toe naar lancering van de volgende release (Silver).
Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit informatieproduct? Mail voor vragen naar energiebuurtscan@alliander.com.
Slimme netoplossingen
Naast slimme oplossingen voor marktpartijen werken wij ook volop aan slimme oplossingen, pilots en innovaties om meer ruimte vrij te maken op het elektriciteitsnet.