Duurzaam opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen

Wilt u zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen? Dan kijkt u of uw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen en controleert u of uw aansluiting zwaar genoeg is. Controleer ook of uw meter geschikt is voor terugleveren en of er ruimte is op het stroomnet. 

Check de zwaarte van uw elektriciteitsaansluiting

Het belangrijk dat u eerst uw elektriteitsaansluiting en meter checkt. U moet weten wat de zwaarte van uw aansluiting is en of deze geschikt is voor het aantal zonnepanelen dat u in gebruik wilt nemen. Ook moet uw meter geschikt zijn om terug te kunnen leveren. De zwaarte bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan. Is uw aansluiting te licht voor het aantal zonnepanelen dat u heeft? Dan loopt u de kans dat stoppen doorslaan op een zonnige dag. 

Doe de postcode check: Kunt u terugleveren op het net?

Controleer of op uw adres problemen met terugleveren bekend zijn. Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat u de energie die u opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het stroomnet.

Meld uw zonnepanelen aan

Ook moet u de zonnepanelen registreren, anders kunt u niet terugleveren. Dit regelt u op energieleveren.nl.

Voordelen zonnepanelen en de slimme meter

In combinatie met de slimme meter krijgen bezitters van zonnepanelen meer inzicht in de opwek van energie. Lees alles over de voordelen van zonnepanelen en de slimme meter. De regeling voor het terugleveren zal waarschijnlijk na 2025 veranderen, meer informatie hierover vindt u bij de rijksoverheid. 

 

Is mijn aansluiting geschikt?

Om terug te kunnen leveren is het belangrijk dat uw meter geschikt is voor terugleveren en uw aansluiting het vermogen van de zonnepanelen aankan. Log in met uw postcode, huisnummer en meternummer.
 

Stappenplan terugleveren

In acht stappen leggen we uit hoe u zelf energie kunt opwekken en terugleveren.

Veiligheid en zonnepanelen

✔  Denkt u bij het plaatsen van zonnepanelen ook goed aan de veiligheid voor u en uw omgeving? Lees de tips van de brandweer en ga veilig aan de slag met verduurzaming. 

Veelgestelde vragen