Gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten

Gasaansluiting verwijderen of tijdelijk afsluiten

Nederland wil uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn. Daarom stoppen we met het gebruik van aardgas en gaan we over op duurzame energie. Dat is beter voor het milieu. En het helpt de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie om hun huis te verwarmen en te koken. Hierdoor krijgen wij steeds meer aanvragen voor het verwijderen van gasaansluitingen. Als u uw gasaansluiting laat verwijderen, hoeft u namelijk geen netwerkkosten meer te betalen.

Gasaansluiting verwijderen

Wilt u permanent van het gas af? Dan halen wij de gasaansluiting weg. We verwijderen de gasmeter én de aansluitleidingen compleet uit de woning. Daarnaast verwijderen we ook de leiding die vanuit uw woning naar de hoofdleiding loopt.  Dat doen we omdat dat veilig is. En omdat het beter is voor het milieu. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om leidingen die niet meer gebruikt worden uit de grond te halen. Het verwijderen van een gasaansluiting kunt u bij Liander regelen. Vanaf maart 2021 is het verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten (tijdelijk) gesocialiseerd. Dat betekent dat klanten die een verzoek indienen voor het definitief verwijderen van hun gasaansluiting hiervoor tijdelijk geen kosten betalen. De ACM buigt zich over een nieuwe kostenregeling voor het verwijderen van gasaansluitingen. In afwachting van deze regeling, rekenen wij de kosten nu niet aan u door.

Tijdelijk afsluiten is geen oplossing voor altijd

Alleen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, kunnen we een aansluiting tijdelijk afsluiten. We zetten de hoofdgaskraan dicht en er komt een slot op. Hiervoor rekenen wij een tarief dat de kosten dekt. Tijdelijk afsluiten is geen structurele oplossing en geldt enkel voor een periode minder dan 1 jaar. Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen.

Uw energiecontract stopzetten

Als u uw gasaansluiting tijdelijk wilt laten afsluiten of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl. Zodra u weet wanneer de werkzaamheden bij u plaatsvinden kunt u uw energieleverancier informeren. Meer informatie over het verwijderen van uw (gas)aansluiting en de doorlooptijden leest u hier.

Wilt u uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten? Dan moet u eerst uw energieleverancier informeren.  Het tijdelijk afsluiten kan voor maximaal één jaar. Voor het afsluiten en voor het heraansluiten van de gasaansluiting brengen wij kosten bij u in rekening. De tarieven vindt u hier. Het tijdelijk afsluiten van uw gasaansluiting regelt u via onze klantenservice

 

Hoe vraag ik een verwijdering aan?

U vraagt een verwijdering aan via mijnaansluiting.nl. Laat u altijd adviseren door een erkend installateur

Kosten verwijderen gasaansluiting

Wat betaalt u voor het verwijderen van uw gasaansluiting?

Duurzaam verwarmen

We hebben voor u de alternatieven voor aardgas op een rij gezet.

Onze visie

We werken pro-actief samen met stakeholders aan de warmtetransitie. Zodat keuzes passen in het energiesysteem. En we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden. 

Vragen gasverwijderen