Wat is salderen?

Wat is salderen?

Salderen, terugleveren, terugleververgoeding en de salderingsregeling. Het zijn begrippen waar u mee te maken krijgt bij het aanschaffen van zonnepanelen. We leggen het u graag uit.

Salderen en terugleveren

U kunt geld besparen en verdienen met zonnepanelen. Uw zonnepanelen wekken soms meer energie op dan u verbruikt. De teveel opgewekte energie levert u terug aan uw energieleverancier. Dit noemen we terugleveren.

Uw energieleverancier verrekent op jaarbasis de teruggeleverde energie met uw verbruik. Hierdoor wordt uw energierekening lager. Dit proces heet salderen. Als u uiteindelijk meer energie opwekt dan u verbruikt krijgt een terugleververgoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw contract met uw energieleverancier.

In onderstaande berekening ziet u het verschil tussen salderen en terugleveren:


Salderen


Terugleveren


De salderingsregeling tot 2025

De salderingsregeling houdt in dat u de energie die u opwekt voor hetzelfde tarief mag verrekenen met de energie die u afneemt. Tot 2025 wordt de regeling niet aangepast en kunt u er gebruik van maken.

De salderingsregeling na 2025

De salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2025 geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2025 kunt u elk jaar een kleiner percentage van de teruggeleverde energie salderen. Voor de overige energie krijgt u een terugleververgoeding. Deze vergoeding zal lager zijn vergeleken met salderen. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. U neemt dan energie af voor tarief A en levert energie terug voor tarief B. Afspraken over deze tarieven maakt u met uw energieleverancier.

Veelgestelde vragen