Duurzame energie opwekken en terugleveren

Energie terugleveren

De wereld verandert. Uw energiebehoefte verandert mee. Liander helpt u graag bij het opwekken en terugleveren van duurzame energie.

Problemen op uw adres?

Energie terugleveren die u opwekt met zonnepanalen is helaas niet altijd mogelijk. Controleer of op uw adres problemen bekend zijn.

Stappenplan terugleveren

In acht stappen leggen we uit hoe u zelf energie kunt opwekken en terugleveren.

Is mijn aansluiting geschikt?

Voor opwekken en terugleveren van duurzame energie moet uw aansluiting zwaar genoeg zijn.

Wat is salderen?

Door salderen bespaart u geld met zonnepanelen. Maar hoe werkt het? En kan het nog na 2023?

Aanmelden voor terugleveren

Bent u al klaar voor terugleveren? Meldt u dan aan op energieleveren.nl. Dit is het landelijk portaal van netbeheerders. Aanmelden kan al vóór het plaatsen van uw zonnepanelen. Houd de volgende gegevens bij de hand:

 • Uw NAW-gegevens.
 • Uw installatiegegevens (type installatie, vermogen etc.).

Veelgestelde vragen

 • In acht stappen leggen we uit hoe u zelf energie kunt opwekken en terugleveren.

 • Om te kunnen terugleveren (bijvoorbeeld via zonnepanelen) meld u zich aan via energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en het vermogen hangt af van meerdere factoren. Zoals hoeveel ruimte uw dak heeft, hoeveel stroom u verbruikt en het vermogen van de gekozen zonnepanelen, Liander kan u hierin helaas geen advies geven. We adviseren daarom dit altijd door een erkend installateur te laten bepalen.

 • Bekijk zelf eenvoudig wat de capaciteit van uw energie-aansluiting is. Log in op 'Mijn Aansluiting', voor het inloggen heeft u uw postcode, huisnummer en de laatste 6 cijfers van uw meternummer nodig.

 • Per type aansluiting is er een maximale teruglevering. Via 'Mijn Aansluiting' kunt u uw huidige aansluiting bekijken. Vervolgens ziet u in onderstaande tabel de maximale terugleveringswaarde van uw aansluiting.

   Type aansluiting  Maximale terugleveringswaarde
   3x25amp  17kWP (17000 wattpiek)
   3x35A/40A  25kWP (25000 wattpiek)
   3x50A  35kWP (35000 wattpiek)

   

 • Met de functie ‘wijzigen’ kunt u de bestaande registratie aanpassen. U voert de nieuwe omvormer(s) op als wijziging via energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Als u de installatie uitbreidt met een extra omvormer, dan voert u deze via energieleveren.nl op als nieuwe registratie.  U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Geef uw wijziging door via uw account op energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.