Duurzame energie opwekken en terugleveren

Energie terugleveren

De wereld verandert. Uw energiebehoefte verandert mee. Liander helpt u graag bij het opwekken en terugleveren van duurzame energie. Bekijk de mogelijkheden, het stappenplan en leer meer over terugleveren, salderen en de salderingsregeling.

Hoe kan ik terugleveren?

Hoe kan ik terugleveren?

In acht stappen leggen we uit hoe u zelf energie kunt opwekken en terugleveren.

Is mijn aansluiting geschikt?

Is mijn aansluiting geschikt?

Voor opwekken en terugleveren van duurzame energie moet uw aansluiting zwaar genoeg zijn.

Wat is salderen?

Wat is salderen?

Door salderen bespaart u geld met zonnepanelen. Maar hoe werkt het? En kan het nog na 2023?

Spanningsproblemen

Spanningsproblemen kunnen gevolgen hebben voor het terugleveren van energie.

Aanmelden voor terugleveren

Bent u al klaar voor terugleveren? Vergeet u dan niet aan te melden op energieleveren.nl. Dit is het landelijk meldpunt van netbeheerders. Aanmelden kan al vóór het plaatsen van uw zonnepanelen. Houd de volgende gegevens bij de hand:

 • Uw NAW-gegevens.
 • Uw installatiegegevens (type installatie, vermogen etc.).

Veelgestelde vragen

 • In vijf stappen leggen we uit hoe u zelf energie kunt opwekken. 

 • Om te kunnen terugleveren (bijvoorbeeld via zonnepanelen) meld u zich aan via energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en het vermogen hangt af van meerdere factoren. Zoals hoeveel ruimte uw dak heeft, hoeveel stroom u verbruikt en het vermogen van de gekozen zonnepanelen, Liander kan u hierin helaas geen advies geven. We adviseren daarom dit altijd door een erkend installateur te laten bepalen.

 • Bekijk zelf eenvoudig wat de capaciteit van uw energie-aansluiting is. Log in op 'Mijn Aansluiting', voor het inloggen heeft u uw postcode, huisnummer en de laatste 6 cijfers van uw meternummer nodig.

 • Per type aansluiting is er een maximale teruglevering. Via 'Mijn Aansluiting' kunt u uw huidige aansluiting bekijken. Vervolgens ziet u in onderstaande tabel de maximale terugleveringswaarde van uw aansluiting.

   Type aansluiting  Maximale terugleveringswaarde
   3x25amp  17kWP (17000 wattpiek)
   3x35A/40A  25kWP (25000 wattpiek)
   3x50A  35kWP (35000 wattpiek)

   

 • Met de functie ‘wijzigen’ kunt u de bestaande registratie aanpassen. U voert de nieuwe omvormer(s) op als wijziging via energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Als u de installatie uitbreidt met een extra omvormer, dan voert u deze via energieleveren.nl op als nieuwe registratie.  U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Geef uw wijziging door via uw account op energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.