Energie opwekken en terugleveren

Energie terugleveren

Liander helpt u op weg als u zelf energie wilt opwekken en terugleveren. Naast het feit dat u bijdraagt aan een beter milieu, kunt u geld besparen en verdienen. Meld u aan voor een juiste registratie en verrekening op energieleveren.nl. Dit is het landelijk meldpunt van alle netbeheerders in Nederland. 

Is mijn aansluiting geschikt?

Icoon_zonnepanelen

Het is belangrijk dat uw meter geschikt is voor terugleveren en dat uw aansluiting het vermogen van de zonnepanelen aankan. Controleer uw gegevens voordat u zonnepanelen aanschaft. 

Stappenplan terugleveren

Icoon Opwekken stappenplan

In vijf stappen leggen we uit hoe u zelf energie kunt opwekken en terugleveren. Met zonnepanelen als voorbeeld.

Aanmelden terugleveren

energie leveren

Meld u aan voor verrekening van uw opgewekte energie bij het landelijk meldpunt van netbeheerders. Aanmelden kan voor het plaatsen van zonnepanelen.

Wat is salderen?

Icoon Financiele voordelen terugleveren

Heeft u zich aangemeld op energieleveren.nl? Dan start u ook met salderen.

Veelgestelde vragen

 • Uw energieleverancier stelt uw factuur op. De energieleverancier kan contact opnemen met de afdeling Service Marktpartijen van Liander om dit voor u uit te zoeken. Hopelijk komen ze er samen snel uit!

 • Niet alle meters zijn geschikt om energie mee terug te leveren. Log in en bekijk zelf online of uw meter geschikt is om terug te leveren. Meld u zich daarna aan bij energieleveren.nl. Het meldpunt van alle netbeheerders. Wij controleren daarna ook of u een geschikte meter heeft. Is uw meter niet geschikt? Dan plaatsen wij gratis een nieuwe meter. 

 • Na uw aanmelding op energieleveren.nl controleren wij of uw meter verwisseld moet worden. Is dit het geval? Dan nemen we binnen 15 werkdagen contact met u op. Het verwisselen van uw meter voeren we vervolgens binnen 10 werkdagen uit.

 • Informeer bij uw gemeente of provincie naar de subsidiemogelijkheden. U kunt subsidie aanvragen via de website www.rvo.nl.

 • Als u een draaischijfmeter meter heeft, kan het zijn dat deze automatisch saldeert. U ziet de meter dan teruglopen als u teruglevert aan het net. Maar hier zitten risico’s aan vast:

  • U kunt op de meter niet zien hoeveel u teruglevert. U kunt dus niet controleren of de saldering klopt.
  • Het is mogelijk dat er in het verleden een terugloopblokkering is aangebracht. Dit is pas te zien als u teruglevert, de meter loopt dan namelijk niet terug. U saldeert dus niets.

  Wij adviseren uw draaischijfmeter gratis te laten vervangen door een slimme meter na uw aanmelding op energieleveren.nl

 • Lees waarom het aanmelden op energieleveren.nl verplicht is.