Programma NuRijnland
Nederland groeit, vernieuwt en verduurzaamt. We gebruiken steeds meer stroom en daar is het huidige elektriciteitsnet niet op berekend. Zo hebben we bijvoorbeeld extra stroom nodig voor nieuwe woonwijken, bedrijven, scholen of supermarkten. Tijd voor aanpassingen dus. Daarom investeert Liander in het elektriciteitsnet. Dit doen we ook in de regio Rijnland, het gebied tussen Haarlem en Leiden in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland.
Liander investeert in stroomnet Rijnland
Ook in de regio Rijnland is de energietransitie in volle gang. En moeten we het elektriciteitsnet flink uitbreiden om aan de groeiende vraag naar stroom te voldoen. Daarom leggen we nieuwe kabels en plaatsen of vervangen we elektriciteitshuisjes. Zo maken wij het stroomnet in de regio Rijnland klaar voor een duurzame toekomst. En zorgen we ervoor dat de inwoners en ondernemers gebruik kunnen blijven maken van een betrouwbaar elektriciteitsnet.
Ontdek in de video hieronder hoe ons elektriciteitsnet werkt en waarom vernieuwing nodig is:
Cookies
Hoe zit ons stroomnet in elkaar?
Ons elektriciteitsnetwerk lijkt eigenlijk op het wegennet. Het hoogspanningsnet kan je zien als de snelweg, het middenspanningsnet als de provinciale weg en het laagspanningsnet als lokale wegen. Het hoogspanningsnet vervoert elektriciteit vanaf de bron, de elektriciteitscentrale. Het laagspanningsnet levert stroom aan woningen en bedrijven. Het middenspanningsnet is de schakel tussen die twee en zorgt ervoor dat hoogspanning omgezet wordt in laagspanning. Dit omzetten gebeurt in elektriciteitshuisjes, daarom zijn deze huisjes belangrijke bouwstenen van ons energienet.
Wat gaan we doen en hoe doen we dat?
In de regio Rijnland investeren we in het middenspanningsnet en gaan we de komende jaren ruim 1.000 kilometer aan stroomkabels leggen en zo’n 550 elektriciteitshuisjes plaatsen of vernieuwen. De huisjes verdelen we over de hele regio en de locaties daarvan bepalen we samen met de gemeenten.
Het gaat in de regio Rijnland om veel grootschalige projecten met kabeltrajecten van 10 tot 50 kilometer. Om de uitvoering van het werk te kunnen versnellen hebben we de projecten in de regio Rijnland samengevoegd in het Programma Netuitbreiding Rijnland (afgekort NuRijnland). In totaal gaat het om zo’n 50-75 projecten in de regio Rijnland.
Bij alle projecten gaan we de werkzaamheden op dezelfde manier uitvoeren en werken we met vaste aannemers. We gaan een langdurige samenwerking van minimaal 6 jaar en voeren uit volgens het ‘lopende-band-principe’: Liander levert een continue stroom aan werk dat in gezamenlijke bouwteams met de aannemer wordt ontworpen en gerealiseerd. Door de nauwe samenwerking vanaf de ontwerpfase versterken Liander en de aannemer elkaar.
Voorlopige planning | |
---|---|
Wat gaat Liander doen? | |
Q4 2024 | Start voorbereiding projecten |
Q2 2025 | Start uitvoering en realisatie projecten |
Q4 2036 | Alle projecten zijn gerealiseerd en afgerond |
Programma NuRijnland:
Twee gebieden, twee aannemers
Programma NuRijnland omvat een groot gedeelte van de provincies Noord-Holland en Zuid Holland. Daarom verdelen we het in twee regio's: het gebied rondom Haarlem (Noord-Holland) en het gebied rondom Leiden (Zuid-Holland). Aannemer dmmb, een combinatie van Max Bögl en Dmissi Elektro, neemt de regio Haarlem voor haar rekening en aannemer Hanab gaat aan de slag in de regio Leiden.
Regio Leiden (aannemer Hanab)
Regio Haarlem (aannemerscombinatie dmmb)
Meer weten?
Er ontstaat minder druk op stroomkabels en elektriciteitshuisjes. Hierdoor ontvangen bedrijven en bewoners voldoende stroom. We sluiten nieuwe wijken en bedrijven aan op het stroomnet en er is extra ruimte om stroom terug te leveren. Het resultaat is een betrouwbaar energienetwerk voor iedereen in de regio.
Liander is als netbeheerder verantwoordelijk voor het stroomnet in uw regio. Eén van onze taken is het uitbreiden, onderhouden en vernieuwen van deze energienetten.
Als onze werkzaamheden klaar zijn, betekent dat helaas niet dat er direct meer energie beschikbaar is. Voor nieuwe of zwaardere aansluitingen en/of het terugleveren van stroom moeten we ook andere onderdelen van het stroomnet uitbreiden en/of vernieuwen.
Meer informatie over uw aansluiting vindt u op Mijn Liander.
Bent u grootzakelijke klant? Kijk voor de actuele oplostermijnen op de capaciteitschecker van Liander.
Liander informeert omwonenden regelmatig over de voortgang van het programma. Dit doen wij samen met de gemeenten. Het informeren gaat via verschillende kanalen waaronder brieven, de website van Liander, (social) media en inloopavonden of online bijeenkomsten. Daarnaast spreekt Liander op verschillende momenten met grondeigenaren in de omgeving. In elke gemeente worden de juiste vergunningen aangevraagd en procedures doorlopen. Deze publiceren wij. Liander informeert omwonenden en belanghebbenden actief over de voortgang in zowel de voorbereidings- als realisatiefase.
U kunt terecht bij onze omgevingsmanagers via nurijnland@liander.nl.

Hoe werkt het elektriciteitsnet? (video)

Meer informatie over elektriciteitshuisjes
