Vervanging elektriciteitsstation Oorkondelaan Haarlem
Haarlem is de laatste stad met een verouderd elektriciteitsnet. Door deze veroudering neemt de betrouwbaarheid van het net sterk af. Daarom worden oude elektriciteitskabels vervangen en worden elektriciteitsstations gesloopt en vernieuwd. Bovendien groeit de vraag naar stroom en wordt er meer duurzame energie opgewekt door zonnepanelen en windmolens. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet vol. Om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar stroom vervangt Liander het oude station aan de Oorkondelaan door een nieuw elektriciteitsstation met meer vermogen. Zo kunnen we ook in de toekomst de regio van stroom blijven voorzien.
Wat gaan we bouwen?
- Drie transformatorcellen met daarin 20/10 kilovolt (kV) transformatoren. Deze transformatoren zetten de hoge spanning (20kV) om naar een lagere spanning (10kV).
Elke transformator heeft een vermogen van 20 mega voltampère (MVA). Er worden twee transformatoren in bedrijf genomen. De derde transformator fungeert als back-up in geval van een storing. Hiermee is het totale vermogen van het elektriciteitsstation 40 MVA. - Twee middenspanningsruimtes met 10kV schakelinstallaties. Deze installaties verspreiden de stroom over Haarlem.
Afbeelding: impressie van een soortgelijk elektriciteitsstation
Hoe het elektriciteitsstation er precies uit komt te zien weten we nog niet omdat de exacte samenstelling van het station nog verder wordt uitgewerkt.
Het verharde en bebouwde oppervlak van het stationsterrein blijft ongeveer gelijk aan de huidige situatie maar het nieuwe gebouw wordt minder hoog. De hoeveelheid groen rondom het station blijft ook gelijk maar biedt meer ruimte voor diversiteit.
Direct omwonenden krijgen in een later stadium de mogelijkheid om mee te denken over de gevelbekleding van het station en de terreininrichting. Meer informatie hierover volgt nog.
Door in gesprek te gaan met de direct omwonenden brengen we de belangen vanuit de techniek en de omgeving samen om het station zo goed mogelijk in te passen.
Locatie station
Het bestaande station dat gevestigd is aan de Oorkondelaan 50 wordt gesloopt. Daarna wordt er een nieuw station met meer vermogen gebouwd. Het nieuwe station wordt in het midden van het terrein gepositioneerd.
Afbeelding: het rood omlijnde gebied geeft het Liander-terrein weer. In groen is de beoogde locatie voor het nieuwe station weergegeven.
Waar gaat de stroom naartoe?
Het bestaande elektriciteitsstation aan de Oorkondelaan voedt station Haarlem-West, dat weer het centrum van Haarlem van stroom voorziet. Omdat Haarlem-West verouderd is wordt het buiten bedrijf gesteld. Het centrum van Haarlem wordt in de toekomst van stroom voorzien door het nieuwe station aan de Oorkondelaan, station Schalkwijk en station Overveen.Het gebied waar een elektriciteitsstation stroom aan levert, noemen we het voedingsgebied. Op onderstaande afbeelding is het toekomstige voedingsgebied van het station aan de Oorkondelaan weergegeven.
Afbeelding: in groen is het voedingsgebied van het nieuwe regelstation (RS) aan de Oorkondelaan weergegeven.
Voorlopige planning
Wanneer gaan we werken | |
---|---|
Wat gaan we doen | |
2e kwartaal 2025 | Inloopbijeenkomst voor omwonenden en andere geïnteresseerden |
2e helft 2025 | Onderzoeken en aanvraag vergunningen bouw nieuwe station |
2e helft 2026 | Verwijderen van ondergrondse infrastructuur |
1e helft 2027 | Sloop bestaande station |
2e helft 2027 | Start bouw |
1e helft 2029 | Afronding en in gebruik name |
Meer weten?
Binnen vastgestelde kaders is er wel ruimte voor de direct omwonenden om mee te denken over de gevelbekleding van het station en de terreininrichting. Meer informatie hierover volgt nog.
Elektromagnetische velden (EMV) ontstaan bij de elektriciteitsproductie, het transport, de distributie en het gebruik van elektriciteit. We treffen deze aan bij onderdelen van het elektriciteitsnet, maar ook bij huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, scheerapparaat, elektrische deken en de elektrische bedrading in huis.
Mensen vragen zich soms af of elektromagnetische velden invloed hebben op hun gezondheid. Meer informatie hierover is te vinden op het kennisplatform: www.kennisplatform.nl. In Nederland gelden regels voor elektromagnetische velden. De overheid hanteert hiervoor een voorzorgbeleid.
Liander zorgt ervoor dat de sterkte van de magnetische velden rond elektriciteitskabels en stations beneden de wettelijke toegestane waardes blijft. De blootstellingslimiet voor magnetische velden van elektrische apparaten in en om het huis is 100 microtesla. Dat geldt ook voor elektriciteitsnetwerken (o.a. hoogspanningslijnen) in de buurt van woningen. De elektromagnetische velden mogen niet sterker zijn dan de limieten die zijn vastgelegd in die regels.
Meer algemene informatie over EMV vindt u hier.
Transformatoren maken een constant laag, brommend geluid. We noemen dit ook wel ‘laag frequent geluid’. Of je dit geluid kunt horen hangt af van de afstand tot het elektriciteitsstation en ook van andere omgevingsgeluiden (wegverkeer, de wind, etc.). Dit geluid neemt af naarmate je verder van het station afstaat. Meestal wordt het geluid van een elektriciteitsstation grotendeels overstemd en gaat het op in andere, bestaande omgevingsgeluiden.
Informatie & Contact
In het tweede kwartaal van 2025 organiseert Liander een inloopbijeenkomst over de komst van het nieuwe elektriciteitsstation. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief.
Verder houden we omwonenden gedurende het gehele project per brief op de hoogte als de vergunningen zijn verleend, bij de start van nieuwe werkzaamheden of bij ontwikkelingen. U heeft de mogelijkheid om binnen zes weken nadat de vergunning is verleend bezwaar te maken.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of heeft u vragen, suggesties of tips over het nieuwe elektriciteitsstation aan de Oorkondelaan? Neemt u gerust contact met ons op via oorkondelaan@liander.nl