Informatiebijeenkomsten
Terugkoppeling informatiebijeenkomsten
Op dinsdag 29 juli kunt u in gesprek met omgevingsmanagers Bob Maas en Marijn de Graaf. Zij zijn aanstaande dinsdag aanwezig in de buurt tussen 15:30 en 17:00 uur.
Op 7 juli 2025 vond een informatiebijeenkomst plaats over het schetsontwerp van het elektriciteitsstation en het terrein. Het ontwerp van het gebouw vindt u terug op deze pagina. Liander en gemeente Amsterdam onderzoeken gezamenlijk de verdere mogelijkheden voor het inrichten van het terrein rondom het station. Omwonenden worden hier actief bij betrokken. Hoe en wanneer dit plaatsvindt is nog niet bekend.
Op 17 juni 2024 vond een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaats over de vernieuwing van het elektriciteitsstation Slotermeer. Tijdens deze bijeenkomst zijn suggesties gedaan voor het ontwerp van het nieuwe station en vragen gesteld over de bouwwerkzaamheden. Hieronder vindt u een verslag met daarin de terugkoppeling op uw vragen en suggesties.
- Ontwerp van het elektriciteitsstation
- Inrichting van het terrein
- Bouwwerkzaamheden
- Contact en vervolgstappen
Ontwerp van het elektriciteitsstation
Nee, het gebouw van het nieuwe elektriciteitsstation krijgt geen groene gevel. Dit heeft enerzijds te maken met de hoge mate van onderhoud die hiervoor nodig is. Anderzijds is een groene gevel niet opgenomen vanuit de eisen die de gemeente stelt aan het ontwerp. Wel krijgt het nieuwe gebouw een groen dak en is bij de inrichting van het terrein rondom het station rekening gehouden met een zo groen mogelijke invulling.
Ja, het nieuwe elektriciteitsstation wordt voorzien van een groen sedumdak.
Het ontwerp is voorzien van lichte kleuren. Tijdens de informatiebijeenkomst toont de architect het schetsontwerp van het nieuwe gebouw.
Inrichting van het terrein
De architect heeft een voorstel gedaan voor een beplantingsplan van het terrein rondom het elektriciteitsstation. Daarin zijn verschillende planten opgenomen die positief bijdragen aan de biodiversiteit. Tijdens de informatiebijeenkomst toont de architect deze plannen voor de inrichting van het terrein.
In de voorstellen van de architect zijn voorbeelden opgenomen van voorzieningen zoals bijenkasten. Liander onderzoekt nog wat bij het realiseren van dit station werkelijk mogelijk is.
Nee, vanwege de kabels onder de grond worden op het terrein van Liander geen extra bomen geplant. Liander en de gemeente Amsterdam onderzoeken wat mogelijk is op het terrein dat ontstaat na de sloop van het bestaande station.
Nee, er worden geen bomen of planten in potten geplaatst. Dit komt omdat bomen en planten zich in potten vaak minder goed ontwikkelen dan in de volle grond. Tijdens de informatiebijeenkomst toont de architect ook de plannen voor de beplanting van het terrein.
Ja, om het nieuwe station te bouwen, het nieuwe hekwerk te plaatsen en om het station aan te sluiten met kabels moet het terrein opnieuw ingericht worden. Daarbij worden ook bomen en struiken verwijderd. Liander heeft een onderzoek uit laten voeren om te bepalen hoe zo veel mogelijk groen gespaard kan worden bij de bouw van het station. De huidige verwachting is dat 50 bomen en heesters verwijderd moeten worden, en er voor 48 daarvan een kapvergunning aangevraagd wordt.
Bomen die vanwege het nieuwe station gekapt moeten worden, worden verplant of gecompenseerd. Niet alle bomen kunnen terug geplant worden op het terrein van het station. Dit heeft te maken met de hoeveelheid ruimte, met name de wortels die diep in de grond wortelen en de ruimte die daar nodig is voor de kabels. Verplanting betreft bestaande bomen. Compensatie bestaat uit de aanplant van nieuwe bomen of een bijdrage aan het bomenfonds van de gemeente Amsterdam.
Aan de kant van het spoor wordt het meeste groen verwijderd. Namelijk 41 bomen en heesters. Dit is een verwilderde bomenrij waardoor er weinig zicht is tussen het spoor en het huidige station. Hierdoor kan het er onveilig aanvoelen. Vandaar dat bekeken wordt hoe deze strook in de openbare ruimte op een betere manier opnieuw ingericht kan worden. Gesprekken hierover lopen nog
De parkeerplaatsen die in de bestaande situatie gebruikt worden, bevinden zich buiten het hek. Bij de bouw van het nieuwe elektriciteitsstation worden parkeerplaatsen voor medewerkers van Liander op het terrein aangelegd. Medewerkers van Liander dienen daar te parkeren en niet langer op openbare parkeerplekken.
Nee, helaas is dat niet mogelijk. Het bestaande gebouw wordt op termijn gesloopt.
Bouwwerkzaamheden
- Ja, Liander heeft onderzoek laten doen naar de risico's en mogelijke maatregelen voor het voorkomen en omgaan met risico's van trillingen.
- Hoe verkleinen we het risico op trillingen?
Op basis van het trillingenrapport is geadviseerd om te werken met inwendig geheide buispalen – dat is een manier van funderen die minder trillingen veroorzaakt. Vandaar dat wij niet voor de standaard heimethode kiezen (met betonpalen), maar juist voor deze methode. - Daarnaast ontstaan er rondom de bouwplaats trillingen door het bouwverkeer. Deze trillingen zijn goed te minimaliseren door de rijsnelheid te beperken. Liander ziet erop toe dat uitvoerders hier rekening mee houden.
- Hoe meten en monitoren we het overblijvende risico tijdens de bouw?
Hiervoor zijn diverse maatregelen mogelijk, zoals 0-metingen. Maatregelen voor het meten en monitoren worden nog verder onderzocht. Tijdens de komende informatiebijeenkomst lichten wij de voorgestelde maatregelen toe en gaan hierover in gesprek met omwonenden.
- Ja, er vindt een grondwateronderzoek plaats.
- Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt de grond bemalen, zodat droog gewerkt kan worden. Uit het grondwateronderzoek volgt hiervoor een bemalingsadvies. Dit geeft inzicht in het verwachte effect van bemaling op het grondwaterpeil in de omgeving.
- Verder stelt de gemeente Amsterdam als eis dat het elektriciteitsstation grondwaterneutraal wordt aangelegd. Dat wil zeggen de doorstroming van grondwater in de bodem niet beperkt wordt.
- De bouwwerkzaamheden vinden plaats binnen wettelijke werktijden. Bij overlast of vragen kunt u tijdens de werkzaamheden contact opnemen met de omgevingsmanager via de BouwApp.
- Liander werkt met een zogeheten BLVC-plan waarin afspraken gemaakt worden met aannemers die werkzaamheden uitvoeren.
- Voordat de werkzaamheden starten, organiseren we een nieuwe informatiebijeenkomst waarin we de bouwplanning in meer detail kunnen toelichten. U ontvangt hiervoor een uitnodiging.
- Een bouwperiode betekent niet steeds overlast. Een deel van de bouwwerkzaamheden vindt binnen plaats.
- Daarnaast neemt Liander overlastbeperkende maatregelen en doen we er uiteraard alles aan om de kans op schade te verkleinen. Welke maatregelen dit zijn, is nu nog niet bekend. Dit wordt in samenwerking met de aannemer uitgezocht en besproken tijdens de informatiebijeenkomst over de bouwwerkzaamheden.
- U krijgt vooraf inzicht in de bouwplanning. We werken in uw leefomgeving, het is dus belangrijk dat u weet wat er wanneer gebeurt. We informeren u tijdig via de BouwApp, onze omgevingsmanager en de projectpagina.
- Veiligheid staat voorop. We bouwen in de stad en zijn ons ervan bewust dat de transportbewegingen met groot vervoer een risico met zich meebrengen. We zetten daarom verkeersregelaars in en maken dit transport tijdig kenbaar.
- We combineren zo veel mogelijk werkzaamheden: wanneer wij de straat open maken voor de kabels, informeren we de collega’s van de riolering, gasleidingen en waterleidingen. Zo kunnen de werkzaamheden gelijktijdig uitgevoerd worden.