Uitlezen slimme meter

Slimme meter uitlezen

De slimme meter geeft uw meterstanden door op afstand. Dit uitlezen van de slimme meter door Liander gebeurt standaard zes keer per jaar. En ook als u verhuist of een andere energieleverancier neemt.

Techniek achter uitlezen slimme meter

Software in de slimme meter stuurt de meterstanden op afstand door naar Liander. Als uw gasmeter via een kabeltje of draadloos gekoppeld is aan de elektriciteitsmeter, stuurt de slimme meter ook de gasmeterstanden op afstand door naar Liander. Het doorsturen van de meterstanden gaan via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS of CDMA). Beide technieken zorgen voor een snelle verzending van mobiele data. GPRS wordt ook gebruikt bij mobiel internet.

Uitlezen laten blokkeren

Als u helemaal niet wilt dat Liander automatisch uw meterstanden uitleest, dan kunt dit door ons laten blokkeren. U moet dan wel jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven. Ook ontvangt u geen tussentijdse verbruiksoverzichten. U krijgt van Liander een bevestigingsbrief waarin we vermelden dat de uitleesfunctie op uw slimme meter geblokkeerd is.

Blokkeren ongedaan maken

Wilt u weten of uw slimme meter geblokkeerd is of de blokkering ongedaan maken? Lees in de handleiding van uw slimme meter hoe u kunt zien of deze geblokkeerd is. Is de slimme meter geblokkeerd? En wilt u hem laten deblokkeren zodat uitlezen van de slimme meter weer automatisch gebeurt? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Uitlezen voor uw apps

Standaard leest Liander uw meter 6 keer per jaar uit. U kunt uw energieleverancier of een app toestemming geven om uw meterstanden vaker dan 6 keer per jaar op te vragen. Heeft u dit gedaan en wilt u het daarna toch terug brengen naar de standaard 6 keer. Dan regelt u dat met die andere partij. Liander kan dat niet voor u regelen. 

Meterhandleidingen

Elk type meter heeft een eigen handleiding. Daarin vindt u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest.

Wat doen we met uw meterstanden?

Bekijk hoe wij uw gegevens beveiligen en beschermen. U kunt de slimme meter ook weigeren. Of het automatisch doorsturen van uw meterstanden stopzetten.

Veelgestelde vragen

  • In dat geval kunt u het uitlezen laten stopzetten. Via dit webformulier geeft u aan dat u niet wilt dat uw slimme meter de meterstanden automatisch doorstuurt naar uw energieleverancier.

  • Wij bieden alle bedrijven met een kleinverbruikaansluiting gratis een slimme meter aan. U krijgt hierover vanzelf bericht. Als u eerder een slimme meter wilt, dan kunt u deze aanvragen. De kosten zijn dan voor uw rekening.