Actuele knelpunten en oplossingen in Rivierenland

Verdeelstation
Plaats(en)
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie
BeesdBeesd, Rhenoy 

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Beesd. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit.

We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit in het vierde kwartaal van 2024 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
BuurmalsenGeldermalsen, Buren, Est
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Buurmalsen. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Daarnaast leggen we een extra kabelverbinding aan tussen verdeelstation Buurmalsen en het voedende station in Culemborg. Ook vervangen we een stamvoeding van verdeelstation Culemborg naar Buurmalsen. We verwachten deze werkzaamheden in fases tussen het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2030 af te ronden. De vervanging van de stamvoeding levert in beperkte mate extra capaciteit op. Om echt een forse uitbreiding te kunnen realiseren en de congestie structureel op te lossen, is het nodig de stations Buurmalsen en Culemborg uit te breiden. Deze uitbreidingen zijn gericht op een verdubbeling van de capaciteit en zijn naar verwachting in 2028 gereed. Het congestiemanagementonderzoek van Buurmalsen voor zowel verbruik als teruglevering is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost. Vooraankondiging en onderzoeksrapport
CulemborgCulemborg, Zijderveld, Schalkwijk
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Culemborg. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het uitbreiden van stationscapaciteit. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor gefaseerd af tussen het tweede kwartaal van 2025 en het vierde kwartaal van 2027.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
De MedelTielDoor spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation De Medel. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd af tussen het tweede kwartaal van 2024 en het tweede kwartaal van 2027 .
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
DodewaardDodewaard, Lienden, Kesteren, Opheusden, Ochten, IJzendoorn, Randwijk, Zetten, Hemmen, Andelst, Herveld, Valburg
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dodewaard. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Daarnaast breiden we de stationcapaciteit uit. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd tussen halverwege 2025 en eind 2028 af. Het congestiemanagementonderzoek van Dodewaard voor teruglevering is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
LeuvenLeuvenDoor spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leuven. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het net in de omgeving te vergroten en het distributienet te verzwaren en uit te breiden. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd af tussen het eerste kwartaal van 2026 en het vierde kwartaal van 2028.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
NeerijnenHaaften, Varik, Meteren

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik en teruglevering van elektriciteit op verdeelstation Neerijnen. Ook zijn er capaciteitsproblemen op het middenspanningsnet.

We lossen dit op door de capaciteit van het huidige verdeelstation te vergroten, een nieuw verdeelstation te bouwen, het distributienet te verzwaren en uit te breiden en nieuwe voedingskabels te leggen. Naar verwachting ronden we dit in fases af tussen het eerste kwartaal van 2024 en het tweede kwartaal van 2027.

In de tussentijd passen wij congestiemanagement toe in dit gebied. Dit is een tijdelijke oplossing die een hoger verbruik van elektriciteit mogelijk maakt.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
TielTiel, Echteld, Ochten, Kesteren, Ophemert Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor zowel verbruik als teruglevering op verdeelstation Tiel. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het uitbreiden van de stationscapaciteit. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd af tussen eind 2024 en eind 2026.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
VelddrielVelddriel, Hedel, Kerkdriel

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor zowel verbruik als teruglevering op verdeelstation Velddriel.

Recentelijk is het elektriciteitsstation in Velddriel uitgebreid. Echter om ook daadwerkelijk meer klanten te kunnen faciliteren in de toenemende vraag naar elektra is het van noodzakelijk dat ook de capaciteit van Zaltbommel is uitgebreid. Om de vraag naar terugleveren van elektriciteit weer mogelijk te kunnen maken zijn we naast de capaciteitsuitbreiding van Zaltbommel tevens afhankelijk van de congestie van TenneT.

Naast capaciteitsgebrek op de hoogspanning hebben we ook een aantal knelpunten op het distributienet. Deze knelpunten lossen we op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor gefaseerd tussen het vierde kwartaal van 2024 en het vierde kwartaal van 2026 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
VeldsteegLiendenDoor spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor zowel verbruik als teruglevering op verdeelstation Veldsteeg. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
WamelWamel, Maasbommel, Heerewaarden 

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wamel. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

We lossen dit op door een extra verbinding aan te leggen tussen de electriciteitverdeelstations Wamel en Tiel. Daarnaast breiden we de stationcapaciteit uit en wordt het distributienet verzwaard en uitgebreid. Naar verwachting ronden we dit in fases tussen het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2026 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
ZaltbommelBommeler-waard, Waardenburg, Geldermalsen, Zaltbommel

Door problemen met kortsluitvastheid, spanning en capaciteit kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zaltbommel. Dit geldt voor zowel teruglevering als verbruik van elektriciteit.

We breiden verdeelstations in de Bommelerwaard uit en leggen nieuwe verbindingen aan. We verzwaren het distributienet net en breiden het uit. Ook zal het regelstation RS De Epen gevoed worden door een 20kV installatie vanuit OS Zaltbommel. Dit regelstation wordt momenteel nog gevoed door een 10kV installatie. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd tussen 2023 en het vierde kwartaal van 2027 af. 

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
ZuilichemZuilichem
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik op verdeelstation Zuilichem. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit eind 2026 af.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Zwarte PaardLienden, Wijk bij Duurstede, Rhenen
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor verdeelstation Zwarte Paard. Dit geldt voor zowel teruglevering als verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door de stationscapaciteit uit te breiden en het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd af tussen eind 2024 en het derde kwartaal van 2026.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport