Transportcapaciteit in Amsterdam

Transportcapaciteit in Amsterdam

In Amsterdam gaat er de komende jaren veel gebeuren. Door verschillende ontwikkelingen op het gebied van industrie, woningbouw, datacenters, mobiliteit en de warmtetransitie ontstaat er een grote opgave voor het energiesysteem in Amsterdam. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor het elektriciteitsnet van Liander.

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Amsterdam. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

In de afbeeldingen hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 25 november 2021. De volgende update vindt plaats op 9 december 2021. Deze knelpunten betreffen alleen grootverbruikaansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Lees op deze pagina wat de kleuren betekenen.

Waarom toch een grootverbruikaansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting aanvragen of een bestaande aansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn om dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Amsterdam

 •  

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Noord PapaverwegBuiksloterham, Buiksloot, Overhoeks, Den Ilp, Ilpendam, Oostzaan, Oostzanerwerf, Elzenhagen, Landsmeer, Zunderdorp, Westelijke flank van Amsterdam-Noord

  Door capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Noord Papaverweg. Dit geldt voor verbruik. We lossen dit op door het bestaande station en de kabelcapaciteit in het net uit te breiden. Dit verwachten we in fases tussen het eerste kwartaal van 2023 en tweede kwartaal van 2025 af te ronden.

  VliegenbosOostelijke flank van Amsterdam-Noord, Durgerdam, Schellingwoude, Zuiderdorp en Holysloot

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Vliegenbos. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.  

  We lossen dit gedeeltelijk op door het station Noord Papaverweg uit te breiden. We lossen het in het geheel op door een nieuw verdeelstation te realiseren. Daarnaast breiden we de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we deze werkzaamheden gedeeltelijk af in het tweede kwartaal van 2025. Het knelpunt is pas volledig opgelost wanneer het nieuwe verdeelstation gereed is. 

 •  

   

   

  WesthavenWestelijk Havengebied

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Westhaven. Dit geldt voor het verbruiken van stroom. Liander bouwt een nieuw verdeelstation in het gebied. Dit verwachten we het eerste kwartaal van 2026 af te ronden.

   

  WestzaanstraatWestelijk Havengebied, Sloterdijk, Haarlemmerbuurt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Westzaanstraat. Dit geldt voor verbruik. We lossen dit op door het bestaande station uit te breiden. Naar verwachting ronden we dit het eerste kwartaal van 2027 af.

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Liander investeert in Noord-Holland

Icoon Vergrootglas

Waar in Noord-Holland vinden grote investeringen plaats in het elektriciteitsnet?