Actuele knelpunten en oplossingen in Amsterdam West

Verdeelstation
Plaats(en)
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie
BasiswegWestelijk Havengebied, Bedrijventerrein Sloterdijk

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Basisweg. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet, het realiseren van een nieuw verdeelstation en het aanpassen van de netstructuur. Dit verwachten we gefaseerd af te ronden tussen het tweede kwartaal van 2024 en het vierde kwartaal van 2028.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
HemwegZaandam, Amsterdam-West

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Hemweg. Dit geldt voor het verbruiken van elektriciteit. We lossen dit gedeeltelijk op door 3 onderliggende 50 kV stations van station Hemweg 150 kV te halen. Daarnaast lossen we het structureel op door station Hemweg te verzwaren. Dit verwachten we het derde kwartaal van 2027 af te ronden.

Vooraankondiging volgens oude netcode
IJpolderWestelijk Havengebied, Westzanerpolder

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation IJpolder. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het aanpassen van de netstructuur en het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Dit verwachten we tussen het vierde kwartaal van 2025 en het vierde kwartaal van 2026 af te ronden.

Het congestiemanagementonderzoek van verdeelstation IJpolder voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Ruigoord Ruigoord

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Ruigoord. Dit geldt voor het verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het uitbreiden en verzwaren van het distributienet. Naar verwachting ronden we deze werkzaamheden tussen het vierde kwartaal van 2026 en het eerste kwartaal van 2030 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
SlotermeerKostverlorenvaart

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Slotermeer. Dit geldt voor het verbruiken van elektriciteit.

We lossen dit gedeeltelijk op met de bouw van het nieuwe verdeelstation Nieuwpoortstraat en de ombouw op verdeelstation Schipluidenlaan. We lossen het in het geheel op door de stationscapaciteit uit te breiden op verdeelstation Slotermeer en het herverdelen van het voedingsgebied over de stations. Dit verwachten we in het vierde kwartaal van 2029 af te ronden. Het congestiemanagementonderzoek van Slotermeer voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
WesthavenWestelijk Havengebied

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Westhaven. Dit geldt voor het verbruiken van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het aanpassen van de netstructuur. Dit verwachten we het vierde kwartaal van 2026 af te ronden.

Het congestiemanagementonderzoek van verdeelstation Westhaven voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
WestzaanstraatWestelijk Havengebied, Sloterdijk, Haarlemmerbuurt

Door capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Westzaanstraat. Dit geldt voor verbruik. We lossen dit op door een nieuw verdeelstation te realiseren. Naar verwachting ronden we dit het eerste kwartaal van 2027 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport volgens oude netcode