Friesland grootschalige projecten

Friesland grootschalige projecten

Liander werkt aan het energienet van vandaag en morgen en is druk bezig met grootschalige projecten om aan alle vraag te kunnen voldoen. Op weg naar 2030 blijft Liander hard werken aan het verzwaren en uitbreiden van haar net. Het gaat hierbij om zowel stationsuitbreidingen als nieuwe en dikkere kabels. Aan de hand van onderstaande gebieden willen wij u een overzicht te geven wat we aan het doen zijn en waar. 

Maar er is meer te lezen over de investeringen in Friesland, de beschikbare transportcapaciteit en grote projecten en nieuwsberichten. We geven hieronder een opsomming wat u waar kunt vinden.

Investeringen in Friesland; hier wordt ingegaan wat wij doen werken aan het verzwaren en uitbreiden van ons net. Het gaat hierbij om zowel stationsuitbreidingen als nieuwe en dikkere kabels. Het totale investeringsportfolio (uitbreidingen stations en 10-20kV netten) voor Friesland van Liander van projecten die op dit moment bekend zijn bedraagt €460 mln. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt. Dit is nog exclusief de investeringen in de laagspanningsnetten. We verwachten tot 2030 20% van de LS netten verzwaard moeten worden.

Grootschalige uitbreiding elektriciteitsnet Friesland en Noordoostpolder; In het programma Netuitbreiding Lelie, afgekort NuLelie, wordt de uitbreiding van het middenspanningsnet in deze regio’s opgepakt in samenwerking met aannemers. Door deze uitbreidingen van het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder kunnen bedrijven en grote producenten van duurzame energie die op de wachtlijst staan weer aangesloten worden.

Beschikbare transportcapaciteit; Als het hoogspanningsnet van TenneT zijn maximale capaciteit bereikt is er ook bij Liander geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère.ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting. Op deze pagina leest u waar de knelpunten zitten. 

Werkzaamheden in uw buurt; Waar in uw buurt is Liander aan het werk? Bekijk het actuele overzicht van onderhoudswerkzaamheden aan ons netwerk

Regiopagina Friesland: dit is hét startpunt van regionaal nieuws, grote projecten en alles wat u wilt weten en wat u op de hoogte houdt van wat er speelt. 

 

Friesland

Grootschalige projecten uitgelicht in Friesland

Groot Leeuwarden

Grootschalige projecten in Groot Leeuwarden uitgelicht.

Bergum

Grootschalige uitbreidingsprojecten uitgelicht in Bergum.

Oudehaske

Grootschalige projecten in Oudehaske uitgelicht.

Noordoostpolder

Grootschalige projecten in de Noordoostpolder uitgelicht.