Maximale capaciteit voor leveren elektriciteit bereikt in Nunspeet, Elburg en deel Oldebroek

Maximale capaciteit voor leveren elektriciteit bereikt in Nunspeet, Elburg en deel Oldebroek

In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in de gemeenten Nunspeet en Elburg en in een deel van de gemeente Oldebroek de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. Netbeheerder Liander werkt hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en slimme oplossingen om meer capaciteit te creëren.

Pas dan kan de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit – zoals supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken - die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen afnemen, in hun vraag voorzien.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. De capaciteit van het net kan echter niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden. Daardoor raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Dit is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Door deze drukte is ook de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt in een groot deel van de gemeente Nunspeet, de gemeente Elburg en een deel van de gemeente Oldebroek.

Voor bekende woningbouwplannen is capaciteit gereserveerd. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen. Ook ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. Liander betreurt de ontstane situatie voor de ondernemers en instellingen die het wel raakt en werkt met man en macht om deze op te lossen.

Knelpunten voor leveren

Het elektriciteitsstation Nunspeet is het station dat een groot deel van Noord-Veluwe van elektriciteit voorziet. De knelpunten op dit station en onderliggende stations (regelstation Hoge Enk en schakelstation De Koekoek) raken de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet. We zien dat het tempo van ontwikkelingen in deze gemeenten sneller gaat dan de geplande netverzwaringen. Dit komt onder andere door de sterke groei in nieuwe aanvragen, uitbreidingswensen van bestaande bedrijven en de grote woningbouwopgave. Daardoor is de maximale capaciteit van het station sneller bereikt dan verwacht.

Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in deze gebieden willen vestigen of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen, pas kan helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement. Bij het onderzoek naar congestiemanagement vraagt de netbeheerder aan de grootste verbruikers van elektriciteit om hun piekverbruik op een later moment te plannen of eigen energiebronnen in te zetten. Naar verwachting wordt in de loop van april duidelijk of dit nog extra ruimte op het net kan opleveren, al is de kans klein gezien het beperkt aantal grootverbruikers in het gebied dat in aanmerking komt voor deze bijdrage aan de oplossing. Structurele oplossing is het verzwaren en uitbreiden van het net. Hiervoor is uitbreiding van de capaciteit van het station nodig. Het overleg hierover is reeds gestart. De bouw zelf kost 1,5 tot 2 jaar, maar met het doorlopen van de ruimtelijke procedures duurt de realisatie hier zo’n 4 tot 6 jaar.

Het energienet van de toekomst

Netbeheerders zijn volop bezig met de verbouwing van het elektriciteitsnet naar het net van de toekomst. Zij bouwen tienduizenden nieuwe transformatorhuisjes, honderden nieuwe transformatorstations en leggen tienduizenden kilometers extra kabel. Netbeheerders investeren tot 2030 zo’n €40 miljard in het energienet, tot 2050 loopt dat op tot ruim €100 mld. Zo investeerde Liander in 2021 ruim 1 miljard euro. Hierbij heeft de netbeheerder te maken met langlopende procedures en vergunningstrajecten en een tekort aan materialen en technici.