Ook deel Zuid-Holland stapt over op slimme openbare verlichting

Ook deel Zuid-Holland stapt over op slimme openbare verlichting

In een deel van Zuid-Holland wordt de komende periode een nieuw digitaal systeem in gebruik genomen om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. In de 15 gemeenten in Zuid-Holland waar Liander netbeheerder is, worden de komende weken de laatste oude besturingskastjes vervangen. Liander roept hierbij de hulp in van de inwoners om mee te helpen oude kastjes op te sporen. Op plaatsen waar deze nog aanwezig zijn, blijft de straatverlichting overdag branden. Dit kan dan worden doorgegeven aan de gemeente, net als bij een normale storing aan de straatverlichting.

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude en Zuidplas centraal aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten.

Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied gaan besturen. Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat verhogen.

Verlichting blijft overdag branden

Het grootste deel van de oude schakelkastjes is al vervangen. Maar van niet alle kastjes met een ToonFrequent-ontvanger is de exacte locatie bekend. Daarom gaat Liander vanaf 11 januari de laatste kastjes opsporen en vervangen. Hiervoor wordt de komende weken de straatverlichting ’s morgens aangezet via het ToonFrequent-signaal. Op plaatsen waar nog oude schakelkastjes aanwezig zijn, zal de straatverlichting dan overdag branden. De openbare verlichting die al wordt geschakeld met de nieuwe technologie zal overdag gewoon uit zijn. Hierdoor wordt zichtbaar in welke gebieden zich nog oude ontvangers bevinden.

Meld brandende verlichting bij de gemeente

Liander doet een oproep aan de inwoners van de genoemde gemeenten om mee te helpen de laatste kastjes op te sporen. Als overdag ergens de straatverlichting brandt, kan dit worden doorgegeven aan de betreffende gemeente. Net als bij een normale storing aan de straatverlichting.

Liander krijgt via de gemeente de meldingen door. Monteurs van Liander gaan op basis van deze meldingen de laatste kastjes vervangen. De periode waarin de straatverlichting overdag wordt aangezet, duurt tot vrijdag 5 februari. Op 1 april stopt het ToonFrequent-signaal van Liander voor de openbare verlichting in Zuid-Holland definitief.

Eerder maaken Friesland en Noord-Holland al de overstap naar slimme openbare verlichting.

Bekijk gerelateerd nieuws:

ACM keurt transportbeperking goed bij tekort aan netcapaciteit Liander

ACM keurt transportbeperking goed bij tekort aan netcapaciteit Liander

De Autoriteit Consument & Markt heeft 22 december 2020 uitspraak gedaan in een geschil van een agrarisch ondernemer met ...

Lees artikel

ISO 27001 certificaat voor informatiebeveiliging energienetwerk

ISO 27001 certificaat voor informatiebeveiliging energienetwerk

Netbeheerder Liander heeft in december 2020 het ISO 27001 certificaat behaald voor de informatiebeveiliging van ons ener ...

Lees artikel