Liander onderzoekt potentie van dimmen zonneparken

Liander onderzoekt potentie van dimmen zonneparken

Liander gaat samen met producenten van groene stroom experimenteren met het dimmen van zonneparken. Dit zogenaamde curtailen houdt in dat tijdens pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van een zonnepark iets wordt teruggeschroefd.

Met deze maatregel kunnen we als netbeheerder in de toekomst naar verwachting meer parken aansluiten op het net, ook op plekken waar volgens de geldende normen nu geen ruimte is.

De energietransitie gaat snel, op steeds meer plaatsen wordt op grote schaal stroom opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Het Nederlandse net is hier oorspronkelijk niet voor ontworpen, waardoor knelpunten ontstaan omdat de capaciteit onvoldoende is. Om alle producenten van groene stroom ruimte op het net te geven, breiden we ons elektriciteitsnet de komende jaren voor honderden miljoenen euro’s uit. Daarnaast werken we aan diverse innovaties en slimme oplossingen om het net efficiënter te gebruiken en meer producenten aan te sluiten. Samen met producenten van zonnestroom doen we deze zomer proeven met Distributed Energy Resource-sturing oftewel DER-sturing. Deze vorm van curtailment wordt onder andere in Duitsland en België al veelvuldig toegepast.

Efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet

Op dit moment is het uitgangspunt dat producenten van duurzame energie ook tijdens een piek in de opwek al hun energie kunnen terugleveren aan het net. De hoogste pieken, op erg zonnige en/of winderige dagen, treden doorgaans slechts een handvol keren per jaar op. Dat betekent dat de capaciteit van het elektriciteitsnet gedurende de rest van het jaar niet volledig wordt gebruikt.

Met DER-sturing, een vorm van curtailment, worden deze hoogste pieken kunstmatig afgetopt door de productie van de opwekinstallaties te dimmen. Hierdoor kan het elektriciteitsnet veel efficiënter gebruikt worden. Door enkele procenten van de jaarlijkse productie op te offeren, kan er naar verwachting tot 30% meer capaciteit aan duurzame opwekinstallaties worden aangesloten. Naast Liander gaat ook Enexis Netbeheer in verschillende pilots deze potentie in de praktijk toetsen. In de tussentijd gaan we als netbeheerder uiteraard ook door met het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Pilot Liander

Liander test de DER-regeling deze zomer bij twee grote zonnedaken. Tijdens de pilot wordt de technische werking getest en we doen inzicht op hoe we als netbeheerder veilig meer ruimte voor opwek kunnen maken zonder te veel af te regelen bij één klant. De pilot voert Liander onder meer uit bij het Nijmeegse Goodman Amber Logistics dat 2MVA aan zonnepanelen op hun bedrijfsdak heeft liggen. Olav Laurenssen hierover: “Wij doen mee met de pilot, omdat duurzaamheid een belangrijk speerpunt voor ons is. De opwek van zonne-energie moet niet alleen een belangrijke bijdrage aan ons bedrijf leveren, maar ook aan de regio Nijmegen. Door mee te doen aan de pilot ontstaat er voor andere bedrijven in de regio ruimte op het net.”

Hendrik Schuurmans is veehouder in Friesland, heeft een zonnedak van 600kW en doet ook mee aan de pilot: “We gebruiken maar een klein deel van de capaciteit van de aansluiting. In de toekomst hebben we plannen voor zonnepanelen en windmolens. Door deel te nemen aan curtailment hoeft de elektriciteitsaansluiting niet aangepast te worden. Waarom nu al niet meedoen, vroeg Liander. Dat is een goed plan. Zo krijgen we inzicht in hoe het net en onze zonnepanelen zich gedragen als ze worden gedimd.” 

Draagvlak

"De energietransitie confronteert Nederland met nieuwe vraagstukken, " besluit Lineke Goorix (programmamanager Vraag & Aanbod bij Liander). "Liander werkt aan nieuwe oplossingen. In eerste instantie om wind- en zonneparken sneller op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten en van transportvermogen te voorzien. Daarnaast kijken we verder vooruit en onderzoeken we of deze oplossingen in de toekomst inzetbaar zijn als alternatief voor netverzwaring. Wij hopen voor dit idee draagvlak te vinden bij onze klanten, de wetgever en de ACM omdat de potentie groot is."

Dynamisch terugleveren

Deze DER-regeling is een mooie aanvulling op de innovatie die we vorige week introduceerden: dynamisch terugleveren. Hiermee gaan we rondknelpunten in ons net een kwart van de wind- en zonneparken op de wachtlijst tegen voorwaarden aanbieden om hun groene stroom terug te leveren.”

Bekijk gerelateerd nieuws:

Jaarbericht van Liander over 2019 gepubliceerd

Jaarbericht van Liander over 2019 gepubliceerd

Liander heeft vandaag zijn Jaarbericht over 2019 gepubliceerd. Deze separate publicatie van de netbeheerder is verplicht ...

Lees artikel

Liander biedt ontwerp-investeringsplannen aan bij ACM

Liander biedt ontwerp-investeringsplannen aan bij ACM

Vandaag hebben de netbeheerders hun ontwerp-investeringsplannen nieuwe stijl aangeboden bij toezichthouder Autoriteit Co ...

Lees artikel