energietransitie

Elektriciteitsnet Liander als open data beschikbaar

Elektriciteitsnet Liander als open data beschikbaar

Liander en de andere regionale netbeheerders bieden de ligging van hun elektriciteitsnet nu aan als open data op hun websites. Door deze gegevens openbaar te maken helpen netbeheerders partijen om keuzes te maken voor de realisatie van bijvoorbeeld zonneparken of nieuwbouwwijken. Op deze manier kunnen partijen in de ori├źntatiefase van projecten sneller stappen zetten.

In de open data zijn naast de ligging van de elektriciteitskabels, ook het spanningsniveau en de transformatorstations terug te vinden. De netbeheerders bieden de data allemaal op een uniforme wijze aan. Gebruikers kunnen deze data daardoor gebruiken zonder daarbij afhankelijk te zijn van onderliggende verzorgingsgebieden. 

Liander stelt de open data op verschillende manieren beschikbaar. Via downloadbare SHP-bestanden, als geo-services en grafisch op een kaart. Andere open data die Liander aanbiedt zijn onder meer de verbruikersgegevens per postcode en de uitrolplanning van slimme meters. Alle open data van Liander is te vinden op www.liander.nl/partners/datadiensten/open-data.

Bekijk gerelateerd nieuws:

aardgasvrij energietransitie

Stap voor stap de overstap naar aardgasvrij

Stap voor stap de overstap naar aardgasvrij

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kent aan 19 gemeenten een rijksbijdrage toe voor het ...

Lees artikel
groen gas energietransitie

Eerste groen gas booster in gebruik

Eerste groen gas booster in gebruik

Liander heeft in Zeewolde de eerste groen gas booster in gebruik genomen. De booster zorgt ervoor dat producenten van gr ...

Lees artikel