Liander hele week terughoudend met afsluiten van klanten

Liander hele week terughoudend met afsluiten van klanten

Het is echt winterweer in Nederland. Onze klanten worden daarom deze week niet afgesloten van stroom en gas. Behalve als er sprake is van energiediefstal, onveilige situaties of als klanten categorisch weigeren een energiecontract af te sluiten.

De wet zegt dat we moeten stoppen met afsluiten als het in De Bilt twee etmalen aaneengesloten vriest. Liander gaat daarbij verder dan de wet voorschrijft. Wij kijken elke week vooruit en bepalen dan of het in een etmaal gemiddeld onder nul blijft. Twijfelgevallen leggen we in het voordeel van de klant uit. Het is voor het eerste deze winter dat besloten wordt om niet af te sluiten. Alleen in de periode rond Kerst en Nieuwjaar zijn we, zoals altijd, extra terughoudend geweest.

Energieleverancier

Natuurlijk sluiten we liever helemaal geen klanten af, want het is een ingrijpende gebeurtenis. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, sluiten netbeheerders geen klanten af omdat zij hun energierekening niet betalen. Die rekening betalen zij niet aan ons, maar aan de energieleverancier. Meestal zullen energieleveranciers, als er betalingsproblemen zijn, eenzijdig het contract met deze klanten beëindigen. In dat geval moeten deze klanten een nieuwe energieleverancier zoeken, omdat de netbeheerders anders verplicht zijn ze af te sluiten. De netbeheerders verzoeken deze klanten snel een nieuwe leverancier te kiezen en geven hen daar ook de tijd voor. Pas als klanten categorisch weigeren daar aan mee te werken, worden ze afgesloten.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Gaslekkage Nijmegen

Gaslekkage Nijmegen

Op vrijdagavond 22 december was er in de Uilenborgstraat in Nijmegen een gaslek. Hierdoor moesten bewoners tijdelijk hun ...

Lees artikel

Stroomstoring Arnhem en omgeving verholpen

Stroomstoring Arnhem en omgeving verholpen

Op maandagochtend 19 februari rond 11:30 uur is Arnhem en omgeving getroffen door een grote stroomstoring. Ongeveer 52.0 ...

Lees artikel