Waarom de slimme meter

Slimme meter waarom

De slimme meter is nodig omdat het netwerk onder druk staat. We gebruiken WIFI altijd en overal, rijden elektrisch, willen zoveel mogelijk duurzame energie, wekken zelf energie op en willen dit terugleveren aan het net. Deze technische innovaties maken een hoop mogelijk, maar stellen ook hoge eisen. De slimme meter geeft ons inzicht in waar het netwerk onder druk staat en het netwerk moet worden verzwaard.

Vernieuwen, uitbreiden en versterken

Grote en kleine innovaties aan het netwerk zorgen dat we de vooruitgang mogelijk kunnen blijven maken. Zodat u vandaag onbezorgd kunt internetten, koken, uw auto opladen, het licht aan doen, gamen, genieten van een warm bad in een warm huis…

Meer weten over de slimme meter? Bekijk dan de video

 

 

Wat merkt u?

  • De slimme meter kan hele korte dipjes in het energienet detecteren. Dat zijn signalen van mogelijke problemen. Nog voordat de klant er last van heeft analyseert Liander deze verschijnselen en ondernemen we passende actie om het elektriciteitsnet te herstellen. Op die manier voorkomt de slimme meter storingen.

  • Met de slimme meter ontvangt u naast uw jaarrekening van uw energieleverancier elke maand een overzicht van uw verbruik. Dat geeft meer inzicht. Daarnaast kunt u een energieverbruiksmanager aan uw slimme meter koppelen. Hiermee kunt u nog beter uw energieverbruik volgen via uw smartphone, laptop, tablet of muurdisplay.

  • Om in de toekomst gebruik te (blijven) maken van dag- en nachtstroom, heeft u een slimme meter nodig. De elektriciteitsmeter schakelt tussen een hoog en een laag tarief. Dit werkt nu met een signaal dat via het elektriciteitsnet loopt, het toonfrequent signaal. Door veranderingen aan het hoogspanningsnet komt dit signaal per 1 juli 2021 te vervallen. Hierdoor kunnen oude elektriciteitsmeters niet meer schakelen tussen het hoge en het lage tarief. Vanaf dan kunt u met een oude meter geen gebruik meer maken van het dubbeltarief.

  • De slimme meter stuurt automatisch de meterstanden door, altijd nauwkeurig. Ook als u wisselt van energieleverancier of als u gaat verhuizen. Opnemen van meterstanden is dus verleden tijd. U kunt de functie waarmee de standen automatisch worden doorgestuurd, uitschakelen. U kunt deze uitleesfunctie op een later moment altijd weer inschakelen.

  • Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid voor variabele tarieven. De prijs voor gas en stroom kan per uur verschillen. Als de zon bijvoorbeeld volop schijnt, is energie goedkoper. Met de slimme meter kan de leverancier de werkelijke prijs in rekening brengen.

Feit of fabel
Lees meer