Dit is wat de netbeheerder ziet van uw energieverbruik via de slimme meter

Dit is wat de netbeheerder ziet van uw energieverbruik via de slimme meter

Alle wilde verhalen ten spijt: de slimme meter zorgt er niet voor dat de netbeheerder ziet wanneer u aan het stofzuigen bent. Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander legt het uit.

“Met behulp van de slimme meter zien we dat er stroom verbruikt wordt. Maar niet waarvoor. Om dat als netbeheerder te kunnen analyseren zouden we exact moeten weten welke apparaten er in een huishouden staan. En dat inzicht hebben we natuurlijk niet. Stelt u voor!”

Amerikaans onderzoek ontkracht

In 2013 stelden onderzoekers van een Amerikaanse universiteit een proefopstelling op. Daar werd gekeken of aan de hand van verbruiksgegevens van de slimme energiemeter ‘gezien’ kon worden wanneer bepaalde apparaten werden gebruikt. “Het experiment staat ver af van hoe het er in de praktijk aan toegaat. Ten eerste wisten de onderzoekers precies welke apparaten meededen, waardoor ze verbruiksgegevens konden koppelen aan bijvoorbeeld de waterkoker. En in het experiment werd de slimme meter elke minuut gesynchroniseerd. In Nederland synchroniseert de slimme meter ieder kwartier. Dat kwartier geeft ons voldoende inzicht om het energienet slimmer te beheren, maar vertelt ons niet waarvoor iemand zijn of haar energie gebruikt.”

Inbraakgevoelig? Absoluut niet

Het Amerikaanse experiment bracht ook een andere discussie op gang: als zichtbaar kan zijn of u energie gebruikt, is het ook zichtbaar wanneer u géén energie gebruikt. Dat kan mogelijk interessante informatie voor inbrekers zijn. “Maar weet wel dat apparaten in deze moderne tijd ook stroom kunnen gebruiken wanneer niemand thuis is. Daarnaast voldoen alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan om bij verbruiksinformatie te komen is vrijwel onmogelijk. Zelfs de beste hackers hebben geprobeerd binnen te komen, zonder resultaat.”

Altijd energie

Het idee dat netwerkbeheerders bezig zijn met wat klanten met hun energie doen staat veraf van het werk. “Het is onze wettelijke taak om het energienet zo efficiënt mogelijk beschikbaar te stellen en te houden voor klanten. Zo goed en zo goedkoop mogelijk. Daar helpt de slimme energiemeter bij, zorgen dat er energie is wanneer iemand het nodig heeft. Voor wat dan ook.”

Bekijk de andere blogs over de slimme meter