Zo zorgt de slimme meter voor energiebesparing

Zo zorgt de slimme meter voor energiebesparing

Wat denkt u: bespaart de slimme meter energie of juist niet? Het antwoord daarop is ja. Maar wel met een kleine kanttekening: het gaat niet vanzelf. Bas de Vrind, strateeg bij Liander, geeft bespaartips.

“De meter zélf zorgt niet voor een energiebesparing”, aldus Bas de Vrind, strateeg bij Liander. “Wel biedt de energiemeter de gebruiker interessante mogelijkheden om inzicht te verkrijgen en daarmee energie en dus geld te besparen. Dat is een belangrijk verschil!”

Direct besparen na installatie van de slimme meter? Het is mogelijk maar automatisch gaat het niet. Gelukkig heeft u als bezitter van de slimme meter wel veel mogelijkheden om dat alsnog te doen.

Zo bespaart u energie met de slimme meter

De slimme meter wordt standaard iedere dag uitgelezen. U ontvangt maandelijks van de energieleverancier een verbruiksoverzicht waarmee u beter inzicht krijgt in uw energieverbruik. Dus maandelijks inzicht in plaats van één keer per jaar als u geen slimme meter heeft. Een aantal leveranciers grijpt dit moment ook aan om algemene besparingstips te delen. Mocht u niet willen dat de meterstanden op afstand uitgelezen worden, dan kunt u de uitleesfunctie ook eenvoudig uitschakelen.

“Zodra de slimme meter is geplaatst, kan op eigen initiatief een zogenoemde energieverbruiksmanager aangekoppeld worden. Deze dienst brengt elk kwartier of bijvoorbeeld elk etmaal het verbruik in beeld van de dag ervoor. Doordat u vaker uw verbruik ziet, wordt u meer bewust”, zo geeft Bas aan. Er zijn gratis en betaalde varianten van de energieverbruiksmanagers. Ze worden aangeboden door energieleveranciers en onafhankelijke dienstenaanbieders, niet door de netbeheerder.

Elke seconde inzicht in uw energieverbruik: het is mogelijk

De slimme meter kan ook realtime verbruiksdata delen. U moet hiervoor een betaalde energieverbruiksmanager aanschaffen. Dit is een kastje dat aangesloten wordt op de slimme meter. U krijgt dan direct inzicht in wat per seconde verbruikt wordt. “Dat betekent dat u direct in uw verbruik terugziet dat bijvoorbeeld de droger of vaatwasser is aangezet. Dat inzicht maakt echt het verschil wanneer u serieus bent over energie besparen.”

Overzicht van alle diensten

Op energieverbruiksmanagers.nl staat een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden die u heeft om meer inzicht te krijgen in uw verbruik nadat de slimme meter is geïnstalleerd.

Meer weten hoe u energie kunt besparen met de slimme meter? Kijk op liander.nl/energiebesparen.

Bekijk de andere blogs over de slimme meter