De nieuwe energiemeter? Zeker weten!

Lochem

“Je hoort wel vaker dat apparaten die standby staan energie verbruiken. Maar om hoeveel energie dat daadwerkelijk gaat en hoe ik gemakkelijk kan besparen in energie,dát besef gaf de nieuwe energiemeter mij.” Aan het woord is Lochemenaar HuibHolsteijn. Al een tijd heeft hij de nieuwe energiemeter naar tevredenheid in gebruik.

Het begint met inzicht

“Het energieverbruik van mijn huis, daar ben ik me nooit echt bewust van geweest. Door de nieuwe energiemeter en het slim inzetten van een energieverbruiksmanager kwam pas het besefdat ik gericht kan besparen. Zo’n energieverbruiksmanager vertaalt je meterstanden in tabellen en grafieken waardoor je gemakkelijk ziet wanneer je veel of juist weinig energie verbruikt. Dat inzicht, daar begint het besparen mee. Want als je niet weet wat je verbruikt, kun je überhaupt niet besparen.”

 

Volledige controle

Naast bewustwording noemt Huib ook het comfort van de energiemeter. Nooit meer zelf de meterstanden doorgeven, ervaart hij als prettig. “Maar het moet niet. Dat vind ik ook fijn om te weten. Als ik besluit om handmatig de meterstanden af te lezen en door te geven, dan is dat ook mogelijk. Ik heb de controle, dat vind ik een fijne gedachte.”

Moderne tijden

Huib levert met zijn zonnepanelen energie terug aan het netwerk. De manier waarop het energienetwerk gebruikt wordt, verandert daardoor. “In het verleden bleek het energienetwerk in Lochem er niet op berekend. Er werd teveel energie teruggeleverd. Moderne tijden vragen om een moderne meter. Bij een storing bewijst de slimme meter ook zijn kracht. Er wordt contact gelegd met de slimme meters in de wijk om te bepalen hoe groot de storing is en wat voor type het is. Liander kan een storing zelfs preventief verhelpen. Als je in de gelegenheid bent om mee te werken aan dat stabiele netwerk door een nieuwe energiemeter in gebruik te nemen, dan is mijn advies om dat te doen.”