Infraroodpanelen

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen kunnen worden ingezet voor het verwarmen van een woning in plaats van een radiator. Deze techniek is vooral geschikt als bijverwarming of voor het verwarmen van ruimtes die niet zo veel worden gebruikt zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of studeerkamer.

Infraroodpanelen werken met behulp van stralingswarmte, in tegenstelling tot ‘gewone’ verwarming waarbij de lucht in de gehele ruimte verwarmd wordt. De meubels, vloer en wanden in de kamer nemen infraroodstraling op en deze verwarmen vervolgens de lucht. De warmte is dus alleen voelbaar in delen van de kamer waarop de panelen gericht staan. Buiten bereik van de panelen blijft het koud. Om de gehele ruimte te verwarmen zouden meerdere panelen nodig zijn, maar de elektriciteitskosten lopen dan al snel op.

Infrarood-panelen werken op elektriciteit. Er wordt gebruik gemaakt van een vlakke plaat in plaats van een spiraal. Op deze manier wordt er efficiënter met elektriciteit omgegaan. Er bestaan ook Infrarood-panelen met een bewegingssensor, verschillende standen of een thermostaat.

Als u kiest voor infraroodpanelen, is het belangrijk dat uw woning zeer goed geïsoleerd is.

Als u infraroodpanelen installeert kan het soms nodig zijn dat u uw elektriciteitsaansluiting verzwaart. Vraag uw installateur om advies en vraag indien nodig tijdig een verzwaring van uw aansluiting aan bij Liander.

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.