Hoe gaan we samen van het aardgas af?

Warmtetransitie

Nederland wil uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn. Daarom vervangen we aardgas door duurzame energie. 

Liander zorgt voor een geschikt energienet

Liander is verantwoordelijk voor gasleidingen en elektriciteitskabels onder de grond. We zorgen ervoor dat nieuwe warmteoplossingen passen binnen het bestaande energienetwerk. Zodat duurzame energie voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft. Tegen de laagste maatschappelijke kosten. We zoeken in onze rol actief de samenwerking met gemeenten, woningcorporaties en andere stakeholders. Bekijk de energietransitie folder.

Gemeenten ontwikkelen een visie om van het aardgas af te gaan. Gemeenten bepalen: 

  • Wanneer wijken stoppen met het gebruik van aardgas 
  • Welke alternatieven worden geïmplementeerd

Liander helpt gemeenten hierbij door gegevens over het energienet te delen  en samen onderzoek te doen naar de beste (lokale) alternatieven voor aardgas. Neem contact op met uw gemeente om meer over hun warmtevisie te weten te komen.

Uw eerste stap naar duurzame energie is isoleren 

Kiest u voor duurzame energie? Dan is het isoleren van uw woning een goede eerste stap. Voor de meeste alternatieven voor aardgas is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. Isolatie zorgt ook voor een lagere energierekening en draagt bij aan een beter klimaat. Lees hier meer over het isoleren van uw woning. 

Wilt u uw gasaansluiting verwijderen?

Heeft u geen aardgas meer nodig? Dan moet u uw gasaansluiting verwijderen. Geef uw wijziging dan hier door.  Heeft u uw gasaansluiting verwijderd? Dan hoeft u geen netbeheerkosten meer te betalen voor uw gasaansluiting.

 

 

Duurzaam verwarmen

We hebben voor u de alternatieven voor aardgas op een rij gezet.

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.

Praktische tips op hieropgewekt.nl

Wilt u meer informatie of praktische tips over wonen zonder aardgas? Lees meer op de website van Hieropgewekt.nl.  

Onze visie

We werken pro-actief samen met stakeholders aan de warmtetransitie. Zodat keuzes passen in het energiesysteem. En we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden. 

Veelgestelde vragen

    Wilt u weten wat de warmtetransitie voor u inhoudt als: