Een geschikte aansluiting na verbouwen

Aansluiting voor verbouwing

Als u gaat verbouwen zijn er misschien veranderingen in uw energieverbruik. Misschien gaat u minder of geen gas meer gebruiken of gaat uw stroomverbruik omhoog door de aanschaf van een nieuw apparaat. Het is daarom belangrijk om bij een verbouwing te kijken naar uw aansluiting(en) en meter(s). 

Overstappen op duurzame energie

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame vormen van energie. Bijvoorbeeld bij het verwarmen van een woning of bij het koken. Wanneer u gaat verbouwen staat u voor deze keuzes. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om volledig van het gas af te gaan of in de toekomst elektrisch te gaan koken. Dat is beter voor het milieu. En het helpt de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hierdoor heeft u misschien een wijziging of verwijdering van uw aansluiting(en) nodig. Een erkend installateur kan u advies geven. 

Is uw aansluiting geschikt na uw verbouwing?

Als u elektrisch gaat koken, elektrisch gaat rijden of zonnepanelen aanschaft moet uw aansluiting zwaar genoeg zijn. Uw aansluiting moet voldoende vermogen hebben. Met de laatste zes cijfers van uw meternummer kunt u uw aansluiting en meter bekijken. 

Hoe pas ik mijn aansluiting aan of verwijder ik deze?

Uw aansluiting moet zwaar genoeg zijn na uw verbouwing. Als uw aansluiting te licht is, bestaat de kans op overbelasting. Daarom heeft u in sommige gevallen een verzwaring van de aansluiting nodig. Ook willen steeds meer mensen hun gasaansluiting verwijderen. Als u uw gasaansluiting laat verwijderen hoeft u geen netwerkkosten meer te betalen. U betaalt wel eenmalig voor het weghalen van de gasaansluiting. Wanneer u tijdelijk uw gasaansluiting wilt afsluiten, bijvoorbeeld tijdens de verbouwing, dan kan de aansluiting tijdelijk worden afgesloten. Dit kan voor de periode van maximaal een jaar. 

Bekijk alle mogelijkheden en kosten

Wie regelt wat?

  • Voor advies over de zwaarte van uw aansluiting kunt u terecht bij een erkend installateur.
  • U bent in sommige gevallen zelf verplicht om uw meterkast voor te bereiden op de verzwaring, zoals de groepenkast en de aardlekschakelaar. 
  • Een erkend installateur kan de voorbereidende werkzaamheden aan de meterkast voor u uitvoeren. 
  • Liander is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verzwaring van uw aansluiting na uw aanvraag. Meestal vragen we hier een aannemer voor. 
  • Wilt u uw gasaansluiting tijdelijk afsluiten of verwijderen? Vraag dan ook advies aan een erkend installateur. Misschien moet dan uw elektriciteitsaansluiting juist verzwaard worden.