Het elektriciteitsnet van de toekomst

Toekomstbestendig elektriciteitsnet

Een maatschappelijke uitdaging

Het elektriciteitsnet klaarmaken voor de toekomst, dat is de grote uitdaging! Door de energietransitie komt er namelijk veel werk op ons af. Bedrijven vragen nieuwe aansluitingen aan, zijn bezig met het verduurzamen van hun energievoorziening en willen graag energie terugleveren. De omvang en de snelheid van de transitie gaan helaas niet hand in hand met de snelheid waarmee het elektriciteitsnet kan worden uitgebreid. Iedereen, zowel consumenten, ondernemers als instellingen, moet de komende jaren langer wachten op toegang tot het elektriciteitsnet en extra capaciteit.

 

Waarom uitbreiden?

Het Nederlandse energienet behoort tot de betrouwbaarste ter wereld. Liander heeft als netbeheerder de taak om het net te onderhouden en ontwikkelen, zodat energie voor iedereen betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar blijft. Doordat de vraag naar energie blijft groeien en de energietransitie in volle gang is, neemt uiteraard ook de hoeveelheid werk toe. Het is een uitdaging, waarbij niet alles tegelijk kan worden uitgevoerd, maar we gaan ervoor.

 

Groei energie opwek

Naar verwachting stijgt de opwek van energie via zonnepanelen tot 2030 met 15% per jaar. Om terug te kunnen leveren moet het net hiervoor verzwaard worden.